Στις συναντήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς ξεκαθαρίζει η ατζέντα του Ιανουαρίου και όλα δείχνουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα περάσει σύντομα δυσκολότερες στιγμές από αυτές τις περασμένης εβδομάδας.
Αν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων στάθηκαν εμπόδιο για να προχωρήσουν θέματα όπως το συναινετικό διαζύγιο ή τα μέτρα για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, τα μέτρα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Παπαδήμου – και για τα οποία ο πρωθυπουργός ζητά στήριξη από τους πολιτικούς αρχηγούς – θα προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις.
Και ενώ τα περισσότερα ΜΜΕ επικέντρωναν στην παράμετρο του χρόνου των εκλογών, το πραγματικό πρόβλημα είναι αν ο κ. Παπαδήμος θα έχει ή όχι τη στήριξη των τριών κομμάτων για να αποφασιστούν και άλλα σκληρά μέτρα. Μέσα στον Ιανουάριο θα φανεί αν η τρόικα απαιτήσει ή όχι τελικά πρόσθετα μέτρα για το 2012 προκειμένου να καλυφθούν οι «τρύπες» του 2011.
Έχουν ήδη υπολογιστεί σε περίπου 3 δισ. ευρώ και η υπογραφή τους από την κυβέρνηση Παπαδήμου αναμένεται να τεθούν ως προϋπόθεση για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης και υπενθυμίζεται ότι ΝΔ και ΛΑΟΣ έχουν πει ότι δε θα στηρίξουν νέα μέτρα.
Πάντως η ΝΔ στην ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση Παπαδήμου – Σαμαρά ανέφερε ότι θα στηρίξει το νέο οικονομικό πρόγραμμα, φράση που αντέχει σε πολλές ερμηνείες. Μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκαθαρίσουν και οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο αλλά και θα οριστικοποιηθούν μέτρα με κοινωνικό κόστος.
Μέτρα που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο και αφορούν τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, το κλείσιμο Οργανισμών που θα προκαλέσει απώλεια θέσεων εργασίας, περικοπές στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ, αλλά και αυξήσεις τουλάχιστον 25% στα τιμολόγια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, των ΔΕΚΟ έως το πρώτο τρίμηνο του 2013, με επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Θα ακολουθήσουν οι μειώσεις στις κοινωνικές παροχές με την εφαρμογή των νέων κριτηρίων για τα επιδόματα, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Η τρόικα θα πιέσει και στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών επιμένοντας στην άμεση λήψη αποφάσεων για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων αλλά και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.