Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παρέδωσε μια «προσφορά» της Δύσης στην Τεχεράνη για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως δήλωσε ο ίδιος χθες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι συνομιλίες -οι οποίες είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο πριν από ένα χρόνο- θα ξαναρχίσουν σύντομα.
Καθώς οι νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ αλλά και αυτές στις οποίες φέρονται να συμφώνησαν επί της αρχής οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., εντείνουν την πίεση που ασκείται στην ιρανική οικονομία, ο ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας είπε πως και η Τεχεράνη θέλει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.
Σε κοινή τους συνέντευξη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί είπαν ότι η Τεχεράνη «απάντησε με τον ίδιο τρόπο στην εκδήλωση της επιθυμίας της Δύσης να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» την οποία μετέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Αναμένουμε ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα από την επιθυμία των δύο πλευρών να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Νταβούτογλου στην συνέντευξη που μεταδόθηκε απευθείας χθες από το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο PressTV.
«Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ειρηνικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε καλά αποτελέσματα και οι δυσμενείς συνθήκες που έχουν ανακύψει θα εξαλειφθούν. Στην διεθνή σκηνή ελπίζουμε ότι το Ιράν θα καταφέρει να αποκαταστήσει καλές σχέσεις», είπε ο Νταβούτογλου.
Ο Σαλεχί επιβεβαίωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τις πέντε χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συν τη Γερμανία όπου και όταν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
Πρόσθεσε ότι η υπάτη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, που ηγείται της αντιπροσωπείας των 5+1, πρότεινε να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και ότι η Άγκυρα συμφώνησε. «Προσωπικά νομίζω ότι η Τουρκία είναι το καλύτερο μέρος να γίνουν οι συνομιλίες», είπε ο Σαλεχί.
Ο ιρανός ΥΠΕΞ επέμεινε ότι το Ιράν θα αντεπεξέλθει στις νέες κυρώσεις. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ, το Ιράν ήταν πάντοτε έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιες εχθρικές ενέργειες και δεν ανησυχούμε καθόλου για τις κυρώσεις. Όπως αντιμετωπίσαμε την καταιγίδα τα τελευταία 32 χρόνια με τη βοήθεια του Αλλάχ και τις προσπάθειες που κάναμε, θα μπορέσουμε να επιζήσουμε και από αυτό».
Σε μια ακόμα ένδειξη ότι το Ιράν επιδιώκει να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο ομόλογός του της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνομίλησαν τηλεφωνικά χθες μετά από πρωτοβουλία της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική αποτίμηση από μέρους του Αχμαντινετζάντ για την πρόταση να υιοθετηθεί μια βήμα προς βήμα προσέγγιση για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.