Ξεμπλοκάρει ο σταθμός στον Άγιο Νικόλαο Άρτας των 93 MW και ακολουθούν και άλλοι
Ένας πρωτοχρονιάτικος μποναμάς, με το ξεμπλοκάρισμα των υδροηλεκτρικών έργων που μεθοδεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ήρθε να προσφέρει ανακούφιση στη Μηχανική του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, με το «άνοιγμα» του 2012.
Επενδύσεις στις οποίες είχε προχωρήσει η εισηγμένη πριν από πολλά χρόνια και ήταν μπλοκαρισμένες στον αδειοδοτικό λαβύρινθο και στις αντιδράσεις ή στις αυθαίρετες αποφάσεις υπεύθυνων και ανεύθυνων φορέων, «ξεκλειδώνουν», δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στη Μηχανική για το μέλλον.
Το πρώτο «δώρο» που αναμένεται να πάρει ο όμιλος Εμφιετζόγλου τη νέα χρονιά, είναι η απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου 93 MW στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου. Το κόστος του υδροηλεκτρικού έργου του Αγίου Νικολάου ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ με απόδοση 320 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως. Πρόκειται για project με πολλά οφέλη για την εισηγμένη. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υπερηψηλής Τάσεως Αράχθου, στο οποίο καταλήγει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Αυτό δίνει σαφή πλεονεκτήματα για τη Μηχανική για άνοιγμα προς τις αγορές ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Επί 11 ολόκληρα χρόνια παλεύουμε να ξεκινήσουμε τα έργα στον υδροηλεκτρικό σταθμό, στον Άγιο Νικόλαο και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» λέει στη “Deal” η διευθύνουσα σύμβουλος της Μηχανικής Μελίνα Εμφιετζόγλου και επισημαίνει: «Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας κάναμε την αίτηση και είμαστε μάλιστα η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που πήρε άδεια για την υλοποίηση υδροηλεκτρικού έργου στον ελλαδικό χώρο. Από αμέλεια όμως του υπουργείου η τελική έγκριση δεν δόθηκε, πλήττοντας ακόμα περισσότερο τον όμιλό μας, που δεινοπαθεί και από τα χρεωστούμενα του κράτους που φτάνουν τα 256 εκατ. ευρώ. Ελπίζω τώρα να τελειώσει η περιπέτειά μας και το κράτος να ανοίξει το δρόμο για μια επένδυση με μεγάλη παραγωγή, ωφέλιμη τόσο για μας όσο και για την Ελλάδα».
Το ξεμπλοκάρισμα μιας σειράς από σημαντικά έργα, όπως της Μηχανικής, επιχειρείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μία μέρα πριν το τέλος του περασμένου χρόνου. Σύμφωνα με την απόφαση, θα υπάρξει ρύθμιση στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, που θα εξασφαλίζει τη συμβατότητα υδροηλεκτρικών έργων, (που προβλέπονταν από τη μελέτη – πιλότο του πρώην Υπουργείου Βιομηχανίας νυν Υπουργείο Ανάπτυξης) ανεξάρτητα από τα εάν υπάρχει ρητή αναφορά γι’ αυτά στα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ενέργειας, οδηγεί σε απεμπλοκή εκτός από το σταθμό της Μηχανικής στον Άγιο Νικόλαο, άλλα δύο μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα:
– Τον σταθμό Μεσοχώρας της ΔΕΗ, με εγκατεστημένη ισχύ 160 ΜW, στον οποίο έχουν ήδη επενδυθεί 350 εκατ. ευρώ, αλλά το έργο παραμένει ανενεργό.
– Τον σταθμό στο Αυλάκι στον Αχελώο, της ΓΕκ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, με προβλεπόμενη ισχύ 60 MW και κόστος κατασκευής περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Όργιο αυθαιρεσιών
Εκτός από το έργο του Αγίου Νικολάου, η Μηχανική περιμένει το ξεμπλοκάρισμα και ενός μικρότερου υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 5 MW στον ποταμό Καρπενησιώτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άδεια λειτουργίας του σταθμού έχει ήδη ληφθεί εδώ και 5,5 χρόνια και έχει κολλήσει στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τους οποίους απορρίπτει ο δήμος Καρπενησίου και ο ειδικός γραμματέας Δασών. «Η ανάμιξη και γνωμοδότηση του ειδικού γραμματέα Δασών είναι αυθαίρετη» υποστηρίζει ο διευθυντής αναπτυξιακών έργων της Μηχανικής Γιώργος Δημάκης. «Από τη στιγμή που υπάρχει θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δασών, έχει εγκριθεί το χωροταξικό σχέδιο και έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες, είναι αυθαίρετο να υπάρχει απορριπτική γνωμοδότηση από τον ειδικό γραμματέα Δασών, ο οποίος δεν είναι και γνώστης του αντικειμένου. Από την άλλη πλευρά, το δημοτικό συμβούλιο Καρπενησίου, αρνείται την κατασκευή του έργου, για πολιτικούς προφανώς λόγους και χωρίς να υπάρχει σαφής αιτιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που συνηγορούν στην αρνητική γνωμοδότηση».
Ο κ. Δημάκης μιλάει για ένα όργιο αυθαιρεσιών, που στερεί τη Μηχανική από την επέκτασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δεν ξέρουμε από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε με τις αυθαιρεσίες που γίνονται σε βάρος μας» λέει ο κ. Δημάκης. «Με το νόμο της πρώην υπουργού Περιβάλλοντος για τις ΑΠΕ, αν δεν γνωμοδοτούσαν οι φορείς μέσα σε ένα μήνα από τη ημέρα της κατάθεσης των περιβαλλοντικών όρων, η γνωμοδότηση αυτόματα θεωρείτο θετική και το έργο προχωρούσε. Ο νόμος δεν τηρείται. Αυθαιρετούν οι υπηρεσίες του κράτους, αυθαιρετεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθυστερώντας επί μήνες ή και χρόνια να πάρει αποφάσεις. Αν δεν ξυπνήσουν ορισμένοι και δεν αποφασίσουν να ξεμπλοκάρουν όλες τις επενδύσεις που είναι κολλημένες, δεν θα πάμε μπροστά. Ούτε πρόκειται να έρθει κανείς να επενδύσει στην Ελλάδα. Ακόμα δεν το έχουν καταλάβει επιτέλους αυτό;»
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι παρά την αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου Καρπενησίου, που πήραν τα μέλη του την περασμένη εβδομάδα, το έργο αναμένεται να συμπεριληφθεί, μαζί με άλλα έργα που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, στη ρύθμιση που αφορά και το έργο στον Άγιο Νικόλαο.
Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και τα αντλητικά έργα Ποσειδών Ι και Ποσειδών ΙΙ, τα οποία η Μηχανική θέλει να κατασκευάσει στην Αιτωλοακαρνανία, τα οποία παραμένουν βαλτωμένα. Στο ΥΠΕΚΑ επεξεργάζονται μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν οι δυνατότητες δημιουργίας έργων άντλησης, αντλησιοταμίευσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε τέσσερα μεγάλα ποτάμια της χώρας.
Ακόμα πιο κοντά σε συμφωνία με τις Τράπεζες
Η άρση του αδιεξόδου στις υδροηλεκτρικές επενδύσεις της Μηχανικής, που αναμένεται μέσα στο 2012, συμβαδίζει και με την σταδιακή άρση των τελευταίων εμποδίων που εμφανίστηκαν στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για το κοινοπρακτικό δάνειο.
«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της οριστικοποίησης της συμφωνίας με τις τράπεζες» τονίζει η Μελίνα Εμφιετζόγλου. «Τώρα επεξεργαζόμαστε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Κάποιοι θεωρούν πως υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι έτσι όμως, Το δάνειο είναι κοινοπρακτικό, μετέχουν πολλές τράπεζες, με τα δικά της δεδομένα η κάθε μία. Συνεπώς η διαδικασία είναι χρονοβόρος. Αυτό συμβαίνει με πολλές επιχειρήσεις». Σύμφωνα με την κ. Εμφιετζόγλου το δάνειο ανέρχεται στα 243 εκατ. ευρώ και αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο να μπουν οι υπογραφές.