Σε καμία των περιπτώσεων δεν δέχεται η ΓΣΕΕ «τσεκούρωμα» στους μισθούς.
Μάλιστα το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το θέμα των μισθών, ήταν αυτό που τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Παναγόπουλος.
«Καταρχήν τη θεωρούμε ακραία πράξη -και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά- να επιβληθεί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική πράξη. Αν νομίζει ότι μπορεί κι ότι έχει την αντοχή και τη συνοχή, αυτό το τριμερές σχήμα που στηρίζει την κυβέρνηση, να το κάνει, ας το κάνει», είπε
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι μόνο σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει αυτή την κίνηση, τα συνδικάτα θα οργανώσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.
«Μόνο για την περίπτωση που θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις», ανέφερε.
Η τρόικα «λέει κάντε μια οριζόντια μείωση στο 13ο και 14ο μισθό. Ξέρετε γιατί. Γιατί δεν μπορείτε να παρέμβετε σε επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν αγκυλώσεις. Είναι πολύ μεγάλοι οι μισθοί που έρχονται από το παρελθόν, από τη δεκαετία του 1970 και του 1990», προσέθεσε.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για το θέμα του κατώτερου μισθού, στην Ισπανία η ανεργία είναι 5% υψηλότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα, μολονότι οι κατώτεροι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τη χώρα μας.
Για το θέμα του «παγώματος» των αυξήσεων που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση, ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε την αρνητική στάση των συνδικάτων.
«Η σύμβαση είναι ένα ενιαίο σύνολο. Δεν μπορείς να ψωνίζεις αλά καρτ.
Η σύμβαση ουσιαστικά εκπνέει την 1η Ιουλίου 2012 και έρχονται ένα χρόνο πρωθύστερα και ζητούν κάτι άλλο. Όταν θα συζητήσουμε τη νέα σύμβαση θα τεθούν όλα επί τάπητος.
Καταρχήν είμαστε άνθρωποι που τον διάλογο δεν το φοβόμαστε και καθόμαστε να συζητήσουμε τα πάντα.
Συνεπώς, το επίδικο δεν είναι η αύξηση», είπε ο κ. Παναγόπουλος και υπενθύμισε ότι είχε στηρίξει τη συμφωνία για μείωση αποδοχών στον ΟΤΕ κατά 13%.