Ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης ολοκλήρωσε σήμερα τον κύκλο της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για το θέμα της προμήθειας της Κύπρου με φυσικό αέριο.
Ο υπουργός είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και τη γ.γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.
Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι θα συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ για να ενημερωθεί για το θέμα, συνεκτιμώντας τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ διαφώνησε με την άποψη του γ.γ. του ΑΚΕΛ ότι κάποιοι διατυπώνουν θέσεις, «που εξυπηρετούν πολυεθνικές εταιρείες».
Πρόκειται για «λεκτική τρομοκρατία», είπε και πρόσθεσε ότι δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα και δεν μπορεί να διεξαχθεί ένας δημοκρατικός διάλογος.
Η γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι το ζήτημα της έλευσης φυσικού αερίου θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή, ώστε να απαντηθούν και να διευκρινιστούν σχετικοί παράμετροι που έχουν τεθεί από πολιτικούς παράγοντες.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Δ. Σ. της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου δήλωσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα ποσά που αναφέρουν πολιτικοί αρχηγοί για το κόστος κατασκευής του τερματικού για το φυσικό αέριο, ούτε για το κόστος αποϋγροποίησης.
Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Θράσου είπε ότι η κατασκευή του τερματικού δεν θα στοιχίσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, όπως αναφέρθηκε χθες, αλλά σχεδόν το μισό.
Ο κ. Θράσου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να έλθει φυσικό αέριο στην Κύπρο, αν δεν υπάρχει τερματικό, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου και η απόσβεσή του θα συζητηθεί μαζί με τον μελλοντικό στρατηγικό συνεργάτη της ΑΗΚ.
Διευκρίνισε ότι θα υπογραφεί κατ’ αρχήν συμφωνία, για να αρχίσει η ετοιμασία των εγγράφων και να βρεθεί ο κατάλληλος εργολάβος και τότε, πρόσθεσε, θα φανεί και το ακριβές κόστος.
Ο κ. Θράσου ανέφερε ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια και θα διευκρινιστούν διάφορα ζητήματα, όπως το ποσοστό συμμετοχής της ΑΗΚ και μετά θα υπογραφεί η τελική συμφωνία.
Εξάλλου, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 αναμένεται να ανακοινωθεί από την Κύπρο ο δεύτερος γύρος παραχώρησης αδειών για την παράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο δεύτερο γύρο θα συμπεριληφθούν τα δύο από τα 13 οικόπεδα, που είχαν εξαιρεθεί κατά τον πρώτο γύρο το 2007. Στα τέλη του περασμένου μήνα η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.