Διαβεβαιώσεις ότι, ένα πιθανό ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, δεν θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην ελληνική οικονομία, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει από τρίτους προμηθευτές και προφανώς με υψηλότερη τιμή πετρέλαιο, φέρεται ότι ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, η Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία, την Τουρκία και δευτερευόντως την Ιταλία είναι οι χώρες που εξαρτώνται κατά μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα εφόσον τεθεί σε ισχύ εμπάργκο κατά του Ιράν από την ΕΕ. Μια απόφαση που πιθανώς θα εγκριθεί και τυπικά από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το Bloomberg η χώρα μας έχει αγοράσει, μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, το 14% του πετρελαίου της από το Ιράν κι ως εκ τούτου αναζητά διασφαλίσεις από την ΕΕ πως εφόσον χρειαστεί να υπογράψει συμβόλαια για εισαγωγή πετρελαίου από τρίτους προμηθευτές, αυτά θα περιλαμβάνουν παρόμοιους όρους με τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες που έχει συνάψει με το Ιράν.
Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο, αυτή η «ένσταση» της Ελλάδας ίσως να προσμετρήσει ώστε οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών να καθυστερήσουν για κάποιο διάστημα την τυπική έγκριση της επιβολής νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, μιας και επί της ουσίας αυτή η απόφαση θεωρείται ειλημμένη, προκειμένου «να αμβλύνουν τις ανησυχίες της Ελλάδας».
Πάντως ήδη η ΕΕ έχει προχωρήσει σε ένα πρώτο «κύμα» κυρώσεων κατά του Ιράν, απαγορεύοντας τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις από ευρωπαϊκές εταιρείες προς βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν καθώς και τις εξαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων προς τη χώρα. Παράλληλα, με απόφασή τους νωρίτερα την Παρασκευή, οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της Ένωσης που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες ενέκριναν τη διακοπή των συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.