«Θα ήταν αστόχαστο να σκεφθεί κανείς ότι όσοι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την κεντροαριστερά στην Ελλάδα θα είναι απόντες από τα μεγάλα στοιχήματα».
Με αυτή την σιβυλλική δήλωση, ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του κόμματος, ενώ συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης της κεντροαριστεράς πάνω στο δίλημμα «δημοκρατία ή αγορές».
Σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε ότι:
«Έχω μάθει στη ζωή μου να μην αποδομώ τίποτε που ανήκει στην ιστορία μου, την προσωπική και τη συλλογική. Με τον Κώστα Σημίτη, παρά το γεγονός ότι τον στήριξα όταν εκλέχθηκε, όταν ακόμη κανένας δεν έκανε λόγο και δεν χρησιμοποιούσε στο έρκος των οδόντων τη λέξη εκσυγχρονισμός, διαφώνησα, συγκρούστηκα μαζί του, αποχώρησα από την Κυβέρνηση, για λόγους που είναι ευρύτερα γνωστοί, αλλά ουδέποτε τον αποδόμησα.
Γιατί κι αυτός είναι κομμάτι της ιστορίας, της συλλογικής ιστορίας και της προσωπικής μου ζωής. Κατά τον ίδιο τρόπο, ούτε τώρα θα τον αποδομήσω. Έχω μάθει να σέβομαι τα διαδοχικά βήματα στη ζωή μας, στη συλλογική ζωή και στην προσωπική ζωή. Και υπολογίζω ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας από μας, άρα και ο ίδιος ο Σημίτης, σε σχέση με την ιστορία του κόμματος του οποίου ηγήθηκε.
Κατά την άποψή μου, ο κ. Σημίτης δικαιούται να εκφράζει την άποψη του ότι θα έπρεπε να ήταν καλύτερο το Μνημόνιο, αλλά θα έπρεπε να προστρέξει εκείνη τη δύσκολη περίοδο του Μαΐου του 2010 να προσφέρει τις πολύτιμες εμπειρίες του πρώην πρωθυπουργού».
Ο κ. Καστανίδης επεσήμανε ότι, ως υπουργός, την τελευταία διετία διαφώνησε ριζικά πολλές φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά δεν έβγαλε αυτές τις διαφωνίες του προς τα έξω και στηλίτευσε την συμπεριφορά άλλων υπουργών «οι οποίοι αποφαίνονταν ότι κάναμε τα καλύτερα δυνατά, χωρίς καμιά επιφύλαξη, και ξαφνικά ανακάλυψαν -μετά την απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου βέβαια- ότι ήταν λάθος αυτά που έγιναν την προηγούμενη περίοδο, παρά το γεγονός ότι ήταν συμμέτοχοι».
Για το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι διέπραξε δύο πολιτικά λάθη: Όταν την άνοιξη του 2010 δεν κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και, αργότερα, όταν δεν δέχθηκε την πρότασή του να προσφύγει σε εκλογές για να υπάρξει νομιμοποίηση της ακολουθούμενης πολιτικής. Είπε ακόμα ότι δεν έπρεπε να ήταν τόσο σκληρά και βίαια τα μέτρα της δημοσιονομική προσαρμογής, που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός μίλησε σε εκδήλωση της εφημερίδας Free Sunday.