Μετά την δημοσίευση της λίστας με τις επιχειρήσεις που διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο, ήρθε τώρα η δημοσιοποίηση και των ονομάτων των φυσικών προσώπων που διατηρούν ανάλογες οφειλές για να σηματοδοτηθεί η εκκίνηση των εισπρακτικών -για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών- διαδικασιών από τα αρμόδια δικηγορικά γραφεία και τις εισπρακτικές εταιρείες.
Στον μακρύ κατάλογο των φυσικών προσώπων – οφειλετών του Δημοσίου περιλαμβάνονται όσοι έχουν βεβαιωμένα χρέη πάνω από 150.00 ευρώ και συγκεκριμένα 4.152 φορολογούμενοι οι οποίοι συνολικά χρωστούν περί τα 14,9 δισ. ευρώ. Εάν συνυπολογισθούν τα χρέη των εταιρειών, τότε το ποσό αυτό διαμορφώνεται στο σεβαστό ποσό των 42 δισ. ευρώ τα οποία επιχειρεί να εισπράξει το ΥΠΟΙΚ τόσο μέσω της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (έως και 60 δόσεις) όσο και με την πρόσληψη δικηγορικών εταιρειών και συμβούλων και εισπρακτικών εταιρειών που θα αναλάβουν να περάσουν από “ψιλό κόσκινο” τα περιουσιακά στοιχεία όλων των μεγαλοοφειλετών.
Αναμφίβολα, στην προσπάθειά του να μειώσει το έλλειμμα αλλά και να περιορίσει δραστικά το δημόσιο χρέος, το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, με κάθε μέσο που διαθέτει, προκειμένου να εισπράξει αυτά τα ποσά. Θα τα διεκδικήσει παντοιοτρόπως, με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των περιουσιακών στοιχείων όσων αρνούνται να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Πάντως, για έναν σημαντικό αριθμό οφειλετών, το ΥΠΟΙΚ δεν εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα μπορέσει να εισπράξει το ελάχιστο, λόγω ακριβώς της οικονομικής κατάστασης στην οποία αυτοί έχουν περιέλθει.
Διαβάστε επίσης: Στην δημοσιότητα η λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου