H συμφωνία-σταθμός για τα οικιακά φωτοβολταϊκά
Με μια κίνηση ρουά ματ η ΔΕΗ «εισβάλλει» στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών, ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στις επενδύσεις του «ήλιου». Η στρατηγική συμμαχία της με τον ισχυρό όμιλο Silcio, θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, ανοίγει νέους ορίζοντες στην Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ως προς την παροχή ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών προς τους πελάτες της, αλλά και στην δημιουργία νέων συνεργειών.
Μέσω της σύμπραξης αυτής η ΔΕΗ θα συμμετέχει στα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού της Silcio, PIRITIUM S.A. και SILCIO S.A., ενώ ταυτόχρονα θα ιδρυθεί εμπορική εταιρεία, στην οποία η ΔΕΗ θα κατέχει ποσοστό 49% και η οποία θα αναπτύξει μέσω της μεθόδου franchising ένα πανελλαδικό δίκτυο 150 καταστημάτων στα οποία θα προσφέρονται turn key λύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οικιακές στέγες.
Παράλληλα, θα προσφέρονται ενεργειακές υπηρεσίες, όπως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, η παροχή υπηρεσιών συντήρησης ενεργειακού εξοπλισμού και η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και θα προωθούνται τα προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Τα εν λόγω καταστήματα θα αποτελούν επίσης και σημεία εξυπηρέτησης των πελατών- καταναλωτών της ΔΕΗ. Όσον αφορά στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στις κατοικίες, η κοινή εμπορική εταιρεία θα συμβληθεί με τους κατά τόπους εγκαταστάτες.
Η συνολική επένδυση στον τομέα παραγωγής φωτοβολταϊκών προϊόντων περιλαμβάνει δύο υπερσύγχρονες και πλήρως καθετοποιημένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Πατρών για την παραγωγή πολυκρυσταλλικών φετών πυριτίου ισχύος 40 MWp, φωτοβολταϊκών κυττάρων ισχύος 30MWp, καθώς και φωτοβολταϊκών πλαισίων ισχύος 20MWp κατά έτος.
Ο πελάτης θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σε συνδυασμό με την μελλοντική κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα θα υπάρχουν λύσεις που θα προβλέπουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού εκ μέρους της εταιρείας και την εξασφάλιση δωρεάν ρεύματος στον πελάτη για αρκετά χρόνια.
Ταυτόχρονα θα προωθούνται τα νέα εμπορικά «προϊόντα» ρεύματος που είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει η ΔΕΗ, καθώς εκτιμάται ότι ο ανταγωνισμός στη λιανική του ηλεκτρικού θα ενταθεί, ενώ ακόμα και στα οικιακά τιμολόγια η πλήρης απελευθέρωση έχει δρομολογηθεί. Προς το παρόν εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ η υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας με την SILCIO. Η οριστική συμφωνία συνεργασίας θα υπογραφεί μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών.
Η απόφαση
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η απόφαση του Δημήτρη Κοπελούζου ώστε η Silcio να διευρύνει το υπό ανάπτυξη δίκτυο εμπορικών καταστημάτων για τα φωτοβολταϊκά σε οικιακές στέγες- είτε από μόνη της ή σε συνεργασία με κάποιον στρατηγικό εταίρο, τον οποίο εν τέλει βρήκε στο «πρόσωπο» της ΔΕΗ- είχε ληφθεί εδώ και πολλούς μήνες, οπότε και είχαν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε η Silcio είχε ήδη εντοπίσει κατάλληλους χώρους καταστημάτων ανά την Ελλάδα και είχε προχωρήσει σε προκαταρκτικές συμφωνίες με εν δυνάμει franchisees.
Όλη αυτή η προεργασία παρουσιάστηκε στην ΔΕΗ και επιτρέπει την γρήγορη ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου, και άρα την γρήγορη επίτευξη του στόχου της να διευρύνει το φάσμα των δραστηριοτήτων της και να αυξήσει την εξωστρέφειά της ερχόμενη πιο κοντά στους πελάτες της και προσελκύοντας και νέους καταναλωτές.
Τα τελευταία χρόνια εξάλλου ολοένα και περισσότερες εταιρείες ηλεκτρισμού διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στους τομείς της προώθησης τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και η ΔΕΗ δεν ήθελε να υστερεί σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος και παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αντίστοιχες κινήσεις με τις δικές τους έχουν γίνει από την ιταλική Enel, τη γαλλική EDF και την ισπανική Iberdrola.
Η επιλογή συνεργασίας με την Silcio του ομίλου Κοπελούζου δεν έγινε τυχαία από την ΔΕΗ. Και αυτό γιατί πρόκειται για μία από τις ελάχιστες καθετοποιημένες βιομηχανίες φωτοβολταϊκών που διατηρούν την παραγωγική δραστηριότητά τους στην Ευρώπη. Στις εγκαταστάσεις της Silcio παράγονται πολυκρυσταλλικές φέτες πυριτίου (wafers), φωτοβολταϊκά κύτταρα (cells) και φωτοβολταϊκά πλαίσια (modules).
Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα και πλαίσια της Silcio εξάγονται ήδη σε χώρες όπως οι Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία και Γερμανία στην αγορά των οικιακών στεγών, καθώς και των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Πάντως, υπάρχουν και εκείνοι στους οποίους δεν προκάλεσε ευφορία το «άνοιγμα» της Επιχείρησης στον κλάδο των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, όπως συνέβη με την Excel Group.
Οι νέες επενδύσεις των δύο ομίλων
Η ΔΕΗ έχει ήδη «μπει» στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει με το ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)». Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους 1000 περίπου πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος.
Την διετία 2010 – 2011 η ΔΕΗ προχώρησε στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με την EDF Energies Nouvelles, Sinovel και EP Global Energy, που αφορούν επενδύσεις σε ΑΠΕ. Επιπλέον, η ΔΕΗ και η ισπανική εταιρία Urbaser ίδρυσαν τον Φεβρουάριο του 2011 κοινή εταιρεία με την επωνυμία WASTE SYCLO, με αντικείμενο τη διαχείριση αποβλήτων καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την άλλη πλευρά ο όμιλος Κοπεζούζου πήρε πριν από λίγες ημέρες το πράσινο φως για την υλοποίηση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου της χώρας. Πρόκειται για επένδυση στον Καφηρέα της Εύβοιας, ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία θα υλοποιηθεί από το κοινό σχήμα της Ιταλικής Enel με τον όμιλο Κοπελούζου, και ήδη πήραν άδεια εγκατάστασης.