Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, για τα θύματα του ναζισμού και τις γερμανικές αποζημιώσεις προς τους Έλληνες που έπεσαν θύματα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις 3 Φεβρουαρίου.
Η προσφυγή της Γερμανίας στο εν λόγω δικαστήριο ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου 2011, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το διαρκώς αυξανόμενο «ρεύμα» αγωγών, κατόπιν της δικαίωσης των Ελλήνων θυμάτων από τα ιταλικά δικαστήρια.
Το 2008, το ιταλικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από τον γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης. Το εφετείο της Φλωρεντίας είχε εξάλλου επικυρώσει το 2008 απόφαση την οποία είχε εκδώσει το 1997 ελληνικό δικαστήριο, καταδικάζοντας το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944.
Σύμφωνα με το Βερολίνο, η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές κατά της Γερμανίας, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το Διεθνές Δίκαιο.
Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες αφορούν σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί από τον Σεπτέμβριο του 1943 μέχρι τον Μάιο του 1945, όταν δηλαδή η Ιταλία είχε καταληφθεί από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το Σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των Συμμάχων.
Έτσι ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το καυτό θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού κατοχικού δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία, και των γερμανικών επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές που υπέστη η χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ!