Το δυσκολότερο έργο έχει αναλάβει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στη σημερινή του συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικα, προκειμένου να διαπραγματευτεί τους όρους στα εργασιακά.
Επί τάπητος θα τεθούν συλλογικές συμβάσεις, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και αναπροσαρμογή του 13ου και 14ου μισθού.
Χθες, η κυβερνητική σύσκεψη εξουσιοδότησε τον υπουργό να παρουσιάσει στην Τρόικα τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και την επιλογή για στοχευμένες επιχειρησιακές συμβάσεις. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες στους υπουργούς 10σέλιδο κείμενο με τις απαιτήσεις των δανειστών και σαφείς οδηγίες σε Βενιζέλο και Κουτρουμάνη που συναντώνται σήμερα με την τρόικα.
Ο κ. Κουτρουμάνης θα προσέλθει στη συνάντηση με δυο βασικούς άξονες επιχειρηματολογίας:
– την συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, χωρίς δηλαδή μειώσεις στον κατώτατο μισθό και με διατήρηση 13ου και 14ου και
– την ισχύουσα νομοθεσία περί υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ούτως ώστε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και με την εφαρμογή των στοχευμένων επιχειρησιακών συμβάσεων, θα επέλθει μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 10%.
Υποστήριξε επίσης ότι είναι «καλύτερα να κόψεις 100-200 ευρώ από τους υψηλόμισθους, παρά να μειώσεις το βασικό μισθό».
Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων προτάσσουν υπερασπίζονται τα κατώτατα όρια μισθών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και το ίδιο πράττουν για το 13ο και 14ο μισθό, σε ό,τι αφορά τη διατήρησή τους.
Αυτό διαπιστώθηκε χθες έπειτα από συνάντηση που είχε ο κ. Κουτρουμάνης με εκπροσώπους της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, αλλά και από τις συνομιλίες που προηγήθηκαν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Μεταξύ άλλων στις απαιτήσεις της Τρόικα είναι η μεσοσταθμική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα γύρω στο 20%, με πεδίο την κατάργηση επιδομάτων και ωριμάνσεων, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού 13ου και 14ου μισθού, παράλληλα με το πάγωμα των μισθών για μία τριετία.
Τα θέματα αυτά, θα συζητηθούν συνδυαστικά με τη μείωση διάφορων προσαυξήσεων στην αμοιβή εργασίας και παράλληλα με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (μείωση στις εργοδοτικές εισφορές) για την οποία υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, αλλά και εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης.