Διασταυρωμένα πυρά δέχθηκε από τους εταίρους ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εξαιτίας της αδυναμίας που δείχνει η χώρα να τηρήσει δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.
Μάλιστα όπως εγινε γνωστό ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου.
Ωστόσο και η Μέρκελ δεν είναι σε καλύτερη θέση –απ’ αυτή του Παπαδήμου- καθώς συγκεντρώνει τα βέλη εταίρων της, ακόμα και παραδοσιακών της συμμάχων, για τη μη επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Το γεγονός αυτό βαραίνει επικίνδυνα πλέον στην Ευρωζώνη, κάτι που αποδεικνύει και το αυξανόμενο ώρα με την ώρα … πορτογαλικό ζήτημα, που δείχνει πως η διάχυση της κρίσης δεν έχει αποφευχθεί.
Το νέο σύμφωνο
Ενδεικτικά είναι τα δημοσιεύματα των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που επισημαίνουν τον κίνδυνο να χαθεί, εξαιτίας της ενασχόλησης των ηγετών με το ελληνικό πρόβλημα, χρόνος και …φαιά ουσία από τους ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι θα έπρεπε σήμερα ουσιαστικά να καταλήξουν στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Ένα Σύμφωνο ιδιαίτερα αυστηρό καθώς, σύμφωνα με προσχέδιο στο οποίο αναφέρεται το Dow Jones Newswire, προβλέπεται να θεσπίζει διαδικασία επιβολής ποινών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις απείθαρχες δημοσιονομικά χώρες.
Το ελληνικό χρέος εκτροχιάζει τη σύνοδο
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Bloomberg, παίζοντας μέχρι πριν από λίγη ώρα πρώτο το θέμα, αναφέρεται στον “κίνδυνο το ελληνικό χρέος να εκτροχιάσει την Σύνοδο Κορυφής”, την πρώτη της νέας χρονιάς, η οποία συν τοις άλλοις ουσιαστικά θα έβαζε σε ένα δρόμο την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης με περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ εντός της χρονιάς.
Ενστάσεις κατά της Μέρκελ
Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία και ενδεχομένως Λουξεμβούργο, Ισπανία ή και Ιταλία αναμένεται να εκφράσουν προς την κυρία Μέρκελ και τις «ενστάσεις» τους για την άμεση έγκριση και υλοποίηση του περιβόητου «δημοσιονομικού συμφώνου», ζητώντας πρόσθετες αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ που θα αφορούν στις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.
Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης (ESM)
Πάντως μέχρι ώρας οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ενεργοποίηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ισχύς του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας παραμένει στα 500 δισ. ευρώ.
“Υπάρχει συμφωνία αλλά η συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο θα υπογραφεί σε μεταγενέστερο στάδιο” ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ άλλοι δύο αξιωματούχοι από ευρωπαικές αποστολές στην Σύνοδο επιβεβαίωσαν την είδηση.
Με βάση ένα πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων Συνόδου, οι 27 φέρονται να συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ανάπτυξης. Το κείμενο περιλαμβάνει και … ευχολόγια για εθνικά σχέδια απασχόλησης και κίνητρα για την εργασία των νέων αλλά καμία απόφαση επί του πρακτέου!
τελευταία ενημέρωση: 22:13
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής –η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 4 το απόγευμα- απασχολεί το ελληνικό ζήτημα.
Αν και το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα των συζητήσεων, καθώς επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, η Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και το Βέλγιο ζήτησαν να γίνε έκτακτη συζήτηση για το «ελληνικό» και τη λήψη σκληρών μέτρων, ώστε να απαντήσει αύριο η ελληνική κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει αυτών των «κόκκινων γραμμών», ωστόσο εάν οι εταίροι επιμείνουν σε σκληρά και ταπεινωτικά μέτρα, θα πρέπει να διαβουλευθεί εκ νέου με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς πριν από την τελική απόφαση.