Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες ομογενείς, στην Αυστραλία. Είδαν σπίτια, ακίνητα και γενικά τις περιουσίες που δημιούργησαν με σκληρή δουλειά δεκαετιών να καταστρέφονται από τις πρωτοφανείς πλημμύρες.
«Τα έχασα όλα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τζον Μαλιγκώνης από την κωμόπολη Τσιντσίλα, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων ακινήτων τα οποία πλημμύρισαν και καταστράφηκαν. «Δεν μας έμεινε τίποτα», λέει ο Γιάννης Δήμας, αγρότης κοντά στο Ρόκαμπτον.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Ρόκχαμπτον δηλώνει πως οι Έλληνες της περιοχής έχουν κυρίως ακίνητα και οι περισσότεροι «χτυπήθηκαν άγρια». «Οι ομογενείς, όπως και όλοι οι κάτοικοι των περιοχών που πλημμύρισαν, βρίσκονται σε απόγνωση», δηλώνει με τη σειρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιερέας Δημήτρης Τσάκας από την ελληνική εκκλησία του Ρόκαμπτον.
Στην ίδια τραγική κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες του Τάουνσβιλ.
Από την Ελληνική Κοινωνική Πρόνοια της Βρισβάνης, πάντως, δηλώθηκε πως δεν υπάρχει αίτημα για ενίσχυση των ομογενών. «Είναι ακόμα νωρίς και οι αρμόδιες αυστραλιανές υπηρεσίες κάνουν καλά την δουλειά τους», είπε εκπρόσωπος της Πρόνοιας.
Σημειώνεται ότι τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 50 ετών βιώνουν οι βορειοανατολικές περιοχές της Αυστραλίας τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών. Έχουν πληγεί συνολικά 40 κοινότητες και οικισμοί, 200.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (κάποια ΜΜΕ κάνουν λόγο για μόνο τρεις), τα στρατιωτικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις τροφίμων και εφοδίων στις αποκλεισμένες περιοχές, ενώ στρώματα λάσπης και νερού από εννιά έως δεκατρία μέτρα ανά περιοχή, έχουν καλύψει 850.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έκταση αντίστοιχη με την έκταση της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί. Η φυσική καταστροφή που έχει λάβει βιβλικές διαστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Andrew Fraser, πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς αναμένονται νέες καταιγίδες και κορύφωση του φαινομένου El Ninia με τροπικούς κυκλώνες και ιδιαίτερα αυξημένο όγκο υδατοπτώσεων ως τα τέλη Μαρτίου, όπως προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κλίματος.
Στη χειρότερη ίσως κατάσταση βρίσκονται οι 75.000 κάτοικοι της περιοχής Ροκχάμπτον, όπου η οδική πρόσβαση είναι πλέον αδύνατη, ενώ το αεροδρόμιο και ο σιδηρόδρομος έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Εκτιμάται ότι το κόστος από τις καταστροφές ανέρχεται έως στιγμής σε 5 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Μάλιστα, ο αντίκτυπος από τις καταστροφές των σιτηρών είναι ήδη αισθητός στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι η τέταρτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως και αναμένεται ότι νέες ανατιμήσεις θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αυξημένες -κατά 45% από τις αρχές του έτους- τιμές τόσο στα σιτηρά, όσο και στα φρούτα και λαχανικά.
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στις εξαγωγές της χώρας, οι οποίες πλήττονται σοβαρά από την αναστολή της λειτουργίας πολλών ανθρακωρυχείων, εξαιτίας της καταστροφής στην πολιτεία Κουήνσλαντ. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Αυστραλίας σε άνθρακα αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, από την οποία εξαρτώνται τα κινεζικά εργοστάσια χάλυβα. Επιπλέον, δεδομένου ότι έχει διακοπεί η λειτουργία λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων στις πληγείσες περιοχές, υπολογίζεται ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν στις αποθήκες για δύο εβδομάδες ακόμα, γεγονός που μεταφράζεται σε κόστος δισεκατομμυρίων δολλαρίων για το κράτος.
Επίσης, ειδικοί εκτιμούν ότι, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών τέτοιας κλίμακας, αναμένεται να ασκηθούν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης και της συνακόλουθης αύξησης στις τιμές των προϊόντων, τόσο στον τομέα των ειδών πρώτης ανάγκης, όσο και σ΄εκείνον των κατασκευών για την αποκατάσταση των ζημιών. Ήδη, το δολάριο Αυστραλίας σημείωσε πτώση χθες στο χρηματιστήριο αξιών, λόγω των φόβων για περαιτέρω μείωση των οικονομικών εσόδων. Σημαντικό, πάντως, θα είναι το κόστος και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα γίνουν αποδέκτες αιτημάτων για αποζημιώσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολλαρίων.
Όλοι οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι βιβλικές πλημμύρες, που πνίγουν περιοχές της Κουηνσλάνδης, απειλούν να πνίξουν την αυστραλιανή οικονομία.
Καθώς ο πληθυσμός του Ρόκχαμπτον μετακινείτο χθες σε ασφαλή καταφύγια, Αυστραλοί και διεθνείς οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής οικονομία εξαιτίας των πλημμυρών.
Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι 40 ορυχεία στην Κεντρική Κουηνσλάνδη διέκοψαν τη λειτουργία τους, καλλιέργειες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και βοσκότοποι παραμένουν καλυμμένοι από νερά.
Η Βασιλική Τράπεζα Καναδά (Royal Bank of Canada) εκτιμούσε χθες ότι το κόστος των πλημμυρών θα ανέλθει σε 0,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) με πιθανότητες να αυξηθεί περισσότερο, αν οι συνέπειες της καταστροφή είναι δραματικότερες από αυτές, που πρβλέπουν οι αρχές.
Αντίθετα, ο οικονομικός αναλυτής της ANZ, Ίαν Κόλχουν, προβλέπει τριπλάσιο κόστος των πλημμυρών στην εθνική οικονομία. Κατά τον κ. Κόλχουν το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,25%, ποσοστό που, αν επαληθευτεί, μεταφράζεται σε έξι και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια.
Σημαντικό θα είναι και το κόστος επισκευής των ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες, σε εμπορικά κτίρια και σε υποδομές των πληγεισών περιοχών. Χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, άγνωστος αριθμός εμπορικών κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές, προϊόντα μεγάλης αξίας έχουν επίσης καταστραφεί από το νερό και τη λάσπη.
Τμήματα του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, με συνέπεια να κινδυνεύουν προϊόντα, που παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών. Το αποχετευτικό σύστημα της Πολιτείας έχει, επίσης, υποστεί σοβαρές ζημίες, ενώ κινδυνεύει και το σύστημα ύδρευσης διαφόρων περιοχών.
Η πρωθυπουργός της Πολιτείας, Άννα Μπλάι, δηλώνει, ότι θα απαιτηθεί πολύς χρόνος για να ανακάμψουν οι πληγείσες περιοχές. «Η αποκατάσταση των ζημιών, που έχουν υποστεί ιδιωτικές κατοικίες, επιχειρήσεις και οι υποδομές θα απαιτήσει πολλούς μήνες», τονίζει.
Χθες, οι αρχές απομάκρυναν κατοίκους του Ροκχάμπτον από περιοχές της πόλης που βρίσκονται στην τροχιά των υδάτων. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονταν και οι κάτοικοι της περιοχής Σεντ Τζόρτζ, στη Νότια Κουηνσλάνδη, καθώς η ανερχόμενη στάθμη του ποταμού Μπαλόν απειλεί να καλύψει την περιοχή. Οι αρχές προβλέπουν ότι η στάθμη των υδάτων του ποταμού θα φθάσει τα 14 μέτρα και αναμένεται σάρωση της περιοχής.
Στο μεταξύ, καταφθάνουν συνεχώς εθελοντές από άλλες Πολιτείες και το εξωτερικό, ενώ ηγέτες πολλών χωρών εκφράζουν την συμπάθειά τους προς τους πληγέντες.