Μπαρούτι μυρίζει εδώ και ώρες ο ελληνικός αέρας λόγω των εμμονών που έχει η Τρόικα η οποία δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω για τον κατώτατο μισθό.
Τι θα συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση υποκύψει σε αυτά τα μέτρα -χωρίς επιστροφή- που απαιτεί η τριανδρία.
Πολύ απλά η γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου θα συμπαρασύρει πολλά επιδόματα που βασίζονται στον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο με βασικότερο το επίδομα ανεργίας που θα συρρικνωθεί κατά 20% αλλά και τον 13ο και 14ο μισθό , το μόνο εργασιακό δικαίωμα πού βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Πυκνώνουν τα σύννεφα της κρίσης
Η ΓΣΕΕ, βλέποντας τα σύννεφα της κρίσης να πυκνώνουν, συμπεριέλαβε στην τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει ισχύ νόμου τα δώρα και τα επιδόματα με σκοπό να τα διασώσει.
Έτσι, έως το τέλος του 2012 που εκπνέει η σύμβαση όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι διασφαλίζουν τους δύο μισθούς στο επίπεδο του κατώτατου μισθού στο σημερινό ύψος των 751 ευρώ ή στα επίπεδα που αυτός πιθανόν θα συρρικνωθεί.
Για τους μισθούς που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ο 13ος και το 14ος ορίζονται με νόμο του 1980 καθώς δεν υπάρχει καμία ειδική μνεία για τα δώρα στις κλαδικές συμβάσεις.
Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι οι όροι των κλαδικών συμβάσεων στηρίζονται και αντλούν δίκαιο από την ΕΓΣΣΕ. Σε κάθε περίπτωση, η προώθηση ενός νομοσχεδίου ή μίας πράξης νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει κατάργηση των πρόσθετων αποδοχών, ανατρέπει οποιαδήποτε προηγούμενη ρύθμιση για τα δώρα είτε προβλέπεται με νόμο είτε απορρέει από τους όρους μιας συλλογικής σύμβασης.
Πλαφόν όπως στο Δημόσιο
Πάντως, μια αντιπρόταση που εξετάζεται εναλλακτικά είναι να καταβάλλεται δώρο με βάση το ύψος του κατώτατου μισθού ( σήμερα 751 ευρώ) ή ένα μπόνους εφάπαξ ανεξάρτητα από το μισθό, όπως συμβαίνει στο δημόσιο τομέα, ή να οριστεί ένα μισθολογικό όριο (1500 ευρώ) πέραν του οποίου θα προβλέπεται δραστική περικοπή του δώρου.
Ο άσσος της ελληνικής κυβέρνησης
Όσο για τον κατώτατο μισθό, η κυβέρνηση έχει προτείνει εναλλακτικά ενεργοποίηση ή επέκταση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης που έχουν ήδη ψηφιστεί και προβλέπουν μείωση μισθού στα 600 ευρω μικτά από 751 σε περιοχές με υψηλή ανεργία.