Παράδειγμα προς αποφυγήν φέρει την Ελλάδα έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σημείο αναφορά από τους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής σε ενδεχόμενες μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους».
Αναφέρει επίσης ότι οι πολιτικοί της ευρωζώνης «έχουν μάθει το μάθημα τους» από τα λάθη και τις επιπτώσεις που είχε στην αγορά το ελληνικό PSI.
Η Goldman Sachs δεν προβλέπει εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους της Πορτογαλίας, ενώ θεωρεί πως η τιμολόγηση των πορτογαλικών ομολόγων από την αγορά κατά τις τελευταίες εβδομάδες αντανακλά τις προκλήσεις που συνεπάγεται η επίτευξη των στόχων του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και τον κίνδυνο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους.
«Η απόφαση για την αναδιάρθρωση του Πορτογαλικού χρέους το 2012 όχι μόνο θα έπληττε σοβαρά τη φήμη τους, αλλά θα σήμαινε επίσης αποσταθεροποίηση των αγορών για άλλη μια φορά» επισημαίνεται στην έκθεση της η επενδυτική τράπεζα.
Σύμφωνα με τον οίκο, η Πορτογαλία είναι πιθανόν να επανακτήσει την πρόσβαση με τις αγορές στα τέλη του 2013, αν και δεν αποκλείει πρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση της τάξεως των 30 – 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014.
Στην έκθεση αναφέρεται πως σε αντίθεση με την Ελλάδα στην Πορτογαλία δεν τίθεται θέμα ηθικού κίνδυνου καθώς η χώρα κάνει ότι είναι αναγκαίο για την επίτευξη των μεταρρυθμίσεων κάτι που έχει δημιουργήσει μια παραγωγική σχέση μεταξύ της τρόικας και της πορτογαλικής κυβέρνησης.
Τέλος, η Goldman Sachs εκτιμά πως όση στήριξη χορηγηθεί στην Ελλάδα αντίστοιχη θα παρασχεθεί και την Πορτογαλία.