Σε 4 μήνες ο ισχυρότερος Ευρωπαίος τραπεζίτης αποσύρεται από την Deutsche Bank και το IIF
Ο Ackermann, ως πρόεδρος του τραπεζικού λόμπι International Institute of Finance, προσπάθησε σκληρά για τη σωτηρία του ευρώ
Για τον Josef Ackermann, τον ισχυρότερο Ευρωπαίο τραπεζίτη και επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός έριξε αυλαία σε μια τεράστια καριέρα. Και ενώ ο Ackermann πέρασε τη ζωή του ως τραπεζίτης βιώνοντας την απόλυτη εξουσία, η έξοδός του από τον κλάδο γίνεται την ώρα που ολόκληρη η τραπεζική βιομηχανία δέχεται επίθεση.
Ο 63χρονος Ελβετός έγινε ο ισχυρότερος και διασημότερος τραπεζίτης της Ευρώπης κατά την τελευταία δεκαετία, την οποία πέρασε ως διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank. Επί των ημερών του, η τράπεζα, με έδρα τη Φρανκφούρτη, μεταμορφώθηκε σε έναν επενδυτικό όμιλο α’ κλάσης. Επίσης, ο Ackermann τέθηκε επικεφαλής μιας καμπάνιας για λιγότερο αυστηρή εποπτεία στον κλάδο, ενώ ως πρόεδρος του τραπεζικού λόμπι International Institute of Finance, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη σωτηρία του ευρώ.
Σε τέσσερις μήνες, ο Ackermann θα αποσυρθεί τόσο από την Deutsche Bank, όσο και από το IIF. Όμως, φεύγοντας από μία εκ των μεγαλυτέρων χρηματοοικονομικών εταιρειών του κόσμου, αντιμετωπίζει πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, καθώς ο κλάδος τον οποίο εκπροσωπεί υπέστη ζημιές άνω των 2 τρισ. δολαρίων και χρειάστηκε να διασωθεί με χρήματα των φορολογούμενων. Το χαλασμένο μοντέλο των χαμηλών κεφαλαίων και του υψηλού δανεισμού πασχίζει να επιβιώσει.
Ο Ackermann παραμένει ένας από τους Ευρωπαίους τραπεζίτες με τη μεγαλύτερη επιρροή. Είναι, όμως, και ο πλέον αμφιλεγόμενος.
«Ο Ackermann πέτυχε να θεωρείται παγκόσμιος τραπεζίτης και συνομιλητής της πολιτικής εξουσίας. Ήταν η φωνή της εξουσίας και εκπροσωπούσε μια γερμανική τράπεζα, η οποία του έδινε τη δύναμη να προωθεί τους στόχους του, είτε αυτοί αφορούσαν την Deutsche Bank, ή τον κλάδο συνολικά», εξηγεί ο Christopher Wheeler, αναλυτής της Mediobanca.
Είναι ο άνδρας που οδήγησε την Deutsche Bank στα κέρδη ρεκόρ του 2007 και συμβούλεψε τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και άλλους Ευρωπαίους πολιτικούς κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Είναι, ωστόσο, ο ίδιος που, ένα χρόνο αργότερα, είδε την Deutsche Bank να καταγράφει την πρώτη της ζημιογόνο χρήση, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Simon Johnson, τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους πιο επικίνδυνους τραπεζίτες του κόσμου», εξαιτίας της αμφιλεγόμενης επιδίωξης του Ackermann για απόδοση κεφαλαίου 25% στην Deutsche Bank.
Πριν λίγες ημέρες, στο Νταβός, περίπου 60 μίλια από τη γενέτειρα του Ackermann, ο τραπεζίτης πραγματοποίησε ίσως την τελευταία σπουδαία εμφάνιση της καριέρας του. Στο χειμερινό θέρετρο όπου συγκεντρώνεται το who is who της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής, ο τραπεζίτης είναι ένας πραγματικός σταρ. Είναι συν-πρόεδρος του ιδρυτικού συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και συχνά αναφέρεται ως πιθανός διάδοχος του Klaus Schwab, ιδρυτή και επικεφαλής του οργανισμού. Επί των ημερών του, η Deutsche Bank έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα σε ενεργητικό στην Ευρώπη, με τον ισολογισμό της να αγγίζει περίπου το 90% του γερμανικού ΑΕΠ. Όμως, η μετοχή της έχασε το 52% της αξίας της, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να μειωθεί στα 31 δισ. ευρώ.
Ολόκληρη η τραπεζική αγορά, αλλά και ο πολιτικός κόσμος της Ευρώπης θα παρακολουθεί με προσοχή τα επόμενα βήματα του Ackermann. Η επόμενη κίνησή του θα είναι σίγουρα τόσο εντυπωσιακή όσο και αμφιλεγόμενη όσο και η μέχρι σήμερα καριέρα του.