Την ταινία το Ψυχώ θύμισε η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και στην συνέχεια της τρόικας με τον πρωθυπουργό. Οι σκληρές διαπραγματεύσεις είχαν πάρει τη μορφή θρίλερ με κύριο θέμα συζήτησης τις συντάξεις.
Εξερχόμενος ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «υπάρχουν ακόμα ζητήματα προς διευκρίνιση» ενώ παράλληλα δόθηκε διορία 15 ημερών για να κλείσει η «τρύπα» των 300 εκατομμυρίων.
Βενιζέλος: Δεν έχουμε περιθώρια
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος, αναχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου για την σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δήλωσε τα εξής:
«Φεύγω σε λίγη ώρα για τις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να διεξαχθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και να ληφθεί μια θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα. Από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα.
Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας.
Απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup, ζητήματα τα οποία εξαρτώνται από την συνείδηση ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι κατ’εντολή του ελληνικού λαού παίζουν έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο, ιδίως μάλιστα όταν φιλοδοξούν να παίξουν έναν κρισιμότερο ρόλο στην διακυβέρνηση του τόπου αυτού».
Στην ερώτηση αν δεν έχουν κλείσει τα θέματα ακόμη ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση που εξεδόθη πριν από πολλές ώρες, έχουν συμφωνηθεί όλα τα ζητήματα, πλην ενός. Βεβαίως, όπως έχω πει κατ’επανάληψη, η διαπραγμάτευση είναι Λερναία Ύδρα. Όταν αφήνουμε ένα ζήτημα ανοιχτό, μπορεί η άλλη πλευρά να ανοίξει δύο».
Εμπλοκή μεταξύ αρχηγών
Την Τετάρτη το βράδυ σημειώθηκε εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, η οποία ολοκληρώθηκε στις 12. 30 μετά τα μεσάνυχτα, οπότε αποχώρησε πρώτος ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και ακολούθησαν οι κ.κ. Α. Σαμαράς και Γ. Παπανδρέου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκλήθηε εκείνη την ώρα η τρόικα για να διαβουλευτεί με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.
Η ανακοίνωση του Μαξίμου
Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, που εκδόθηκε μετά την αποχώρηση των αρχηγών από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρονται τα εξής:
«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα.
Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».
Αποστάσεις κρατά ο Καρατζαφέρης
Λίγο αργότερα, εξεδόθη ορθή επανάληψη με τη συμπλήρωση ότι «ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις», προφανώς έπειτα από απαίτηση του ιδίου.
Τις επτάμιση ώρες της σύσκεψης υπήρξαν εμπλοκές και ενστάσεις κυρίως από τους κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη.
Το πλαφόν του Σαμαρά
Ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα για το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων (ζήτησε να υπάρξει πλαφόν στα 300 ευρώ) και αντίστοιχες ενστάσεις διατύπωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Η στάση τους αυτή άνοιξε θέμα για όλες τις κύριες συντάξεις και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει από την αρχή μειώσεις στις κύριες συντάξεις οι οποίες ξεφεύγουν από κάποιες στοχευμένες περικοπές σε συντάξεις των ευγενών ταμείων
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ στύλωσε τα πόδια του λέγοντας ότι «εγώ δεν μπορώ να επιστρέψω στο κόμμα μου με τέτοια μέτρα». Από την πλευρά του ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει με το πιστόλι στον κρόταφο στηριγμένος σε ένα κακομεταφρασμένο και πρόχειρο κείμενο. «Δεν υποθηκεύω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια σε πέντε λεπτά», φέρεται ότι είπε. Επίσης, επανέλαβε τη θέση του ότι θέλει να έχει τις εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδας, προτού λάβει τις αποφάσεις του.
Τι είπε ο Παπαδήμος με Όλι Ρεν και Γιούνκερ
Ο πρωθυπουργός είχε διαρκείς επικοινωνίες με τους κ.κ. Ολι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους και με την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με την Τρόικα, ενώ δεν αποκλείεται μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων
Οι Ευρωπαίοι φέρονται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με την τροπή που έχει πάρει η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλά και οι κ.κ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος ( ο οποίος συμμετέχει στη σύσκεψη), εκτιμούσαν ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης θέτουν σκοπίμως προσκόμματα στη συζήτηση επιδιώκοντας κομματικά οφέλη θέτοντας σε κίνδυνο το μεγάλο πακέτο των 130 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση αυτή δεν διευκολύνει τον κ. Παπαδήμο να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς ώστε να κλείσει ένα ιδιαιτέρως επαχθές πακέτο μέτρων που όμως είναι το μόνο ανάχωμα αυτή την ώρα από το ενδεχόμενο ακόμα και μιας άτακτης χρεοκοπίας.
Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, όχι μόνο επειδή ευρωπαίοι ηγέτες έχουν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο χρόνος έχει τελειώσει αλλά και γιατί αύριο έχει συγκληθεί, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, το Eurogroup με αντικείμενο τη συμφωνία για την Ελλάδα.
Αντ. Σαμαράς: «Υποχρέωσή μας η σκληρή διαπραγμάτευση»
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη ένα θέμα με τις συντάξεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού μετά την διακοπή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
«Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο».
Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.
Εκβιασμός
Έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο, είπε ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.
Είπε επίσης ότι τα όσα ζήτησε περί απόφανσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το εάν τα μέτρα είναι σύννομα δεν υλοποιήθηκαν. «Ο εκβιαστικός ισχυρισμός και η επιμονή ότι δεν υπάρχει χρόνος δεν με βρίσκει σύμφωνο» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας ότι δεν συμφώνησε με τα μέτρα που προτάθηκαν.