Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να δοθούν περαιτέρω προκαταβολές στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε με δήλωσή του στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».
Σύμφωνα με τον κ. Βεστερβέλε, η Αθήνα πρέπει να θέσει σωστά τις βάσεις με μακροπρόθεσμη προοπτική, προκειμένου να υπολογίζει στην γερμανική βοήθεια και ζήτησε άμεσα «πράξεις» και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Διευκρίνισε πάντως ότι στόχος της Γερμανίας είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
«Μόνο εάν τεθούν τώρα σωστά οι βάσεις μακροπρόθεσμα, μπορεί η Ελλάδα να υπολογίζει στην υποστήριξή μας – και μόνο τότε. Δεν μπορεί να υπάρξουν πλέον προκαταβολές. Τώρα μετράνε μόνο οι πράξεις», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρος στόχος να κρατηθεί η Ελλάδα οπωσδήποτε στο ευρώ. Δεν αρκεί όμως μόνο η απόφαση για μεταρρυθμιστικά προγράμματα, αλλά είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων άμεσα. Όχι κάποτε, αλλά τώρα».
Με έντονο ύφος απέστειλε αυστηρές προειδοποιήσεις ακόμα και στη Γερμανία σχετικά με τη γερμανική κυριαρχία.«Εάν νομίζουμε ότι πρέπει να κουνάμε το τευτονικό ρόπαλο λόγω της μεγάλης οικονομικής επιτυχίας, τότε θα διαπιστώσουμε κάποτε ότι αυτό δεν ήταν ρόπαλο, αλλά μπούμερανγκ».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητά μέσω συνέντευξής του στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Welt» από την ελληνική κυβέρνηση «να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις».
«Οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν μας αρκούν. Πρέπει στο πλαίσιο του νέου προγράμματος κατ’ αρχάς να υλοποιηθούν τμήματα από το παλαιό πρόγραμμα, επίσης να εξοικονομηθούν δαπάνες», τονίζει ο Σόιμπλε και συνεχίζει: «Εμείς με ευχαρίστηση βοηθούμε, αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση στους τρίτους ότι αυτοί δεν πρέπει να προσπαθούν. Καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του».
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε πως «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας». «Ακόμα και στην υποθετική περίπτωση» εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, «που όμως δεν πιστώνει μία πλειοψηφία, οι Έλληνες θα παραμείνουν στην ΕΕ», υπογράμμισε συγχρόνως, την ώρα που κατέστησε σαφές ότι εμμένει στη θέση του ότι δεν επιθυμεί τέτοια έκβαση των πραγμάτων.
Απάντησε, εξάλλου, καταφατικά στο ερώτημα, αν η αποτροπή χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι κάτι που είναι «σκληρότερο» ακόμα και από τη διαδικασία επανενοποίησης της Γερμανίας. «Δηλώνω ότι είναι κάτι “σκληρότερο”, επειδή η ιδέα ότι πρέπει να αλλάξουν πράγματα με ανεπιφύλακτο τρόπο απομένει να γίνει κατανοητή στην Ελλάδα από πολλούς. Η επανένωση της Γερμανίας συνέβη, όταν ο λαός στην Ανατολική Γερμανία δεν επιθυμούσε πια να ζήσει όπως κατά το παρελθόν, αλλά επιθυμούσε να ζήσει όπως ζούσαμε στη Δυτική Γερμανία. Όμως το πρόβλημα υπήρξε καθ’ όσον αυτό δεν συνέβη μέσα σε μία νύχτα».