Σήμερα κρίνεται η τύχη και το μέλλον της Ελλάδας, καθώς στις 2 μετά το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ ήδη ατμόσφαιρα στον πυρήνα των κομμάτων να είναι εκρηκτική.
Το ελληνικό κοινοβούλιο καλείται να πάρει απόφαση ιστορικής ευθύνης για το μέλλον του ελληνικού λαού.
Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντας και θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.
Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν τρία άρθρα: Το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Αμέσως μετά θα διεξαχθεί φανερή ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα ζητήσει το ΚΚΕ. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.
Καθώς φαίνεται Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς δεν έπεισαν αρκετά σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση διότι ήδη μέχρι στιγμής περίπου 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πέντε της ΝΔ έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα καταψηφίσουν το νέο μνημόνιο, περίπου 10 αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης, παρατείνοντας την αγωνία μέχρι την Κυριακή και γύρω στους 20 θεωρούνται ως εν δυνάμει «ύποπτοι» για αρνητική ψήφο.
ΠΑΣΟΚ
Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέμυ Ζούνη (Α’ Αθήνας) και Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου), εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση. Οι παραιτήσεις αυτές ήρθαν να προστεθούν σε εκείνη του βουλευτή Άρτας Π. Στασινού, την Παρασκευή. Πρώτη επιλαχούσα για να καταλάβει την κοινοβουλευτική έδρα του κ. Βαρβαρίγου είναι η Μαρία Κλαυδιανού, ενώ πρώτη επιλαχούσα του ΠΑΣΟΚ στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας είναι η ηθοποιός Αννα Βαγενά.
Μέχρι χθες, την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Δ. Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), Χρύσα Αράπογλου (Β’ Θεσσαλονίκης), Λ. Κατσέλη, Β. Παπανδρέου (Β’ Αθήνας), καθώς και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ).
Νέα Δημοκρατία
Στη Νέα Δημοκρατία, μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι διαφωνούν και δεν θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο τομεάρχης εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, ο τομεάρχης Αμυνας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, οι βουλευτές κ.κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρούχα, Παναγιώτης Μελάς, Σπύρος Γαληνός, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Βαγιωνάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, Δημήτρης Δερμετζόπουλος, Γιώργος Βλάχος και Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Ανοικτό αφήνουν το τί θα ψηφίσουν οι κ.κ. Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας και Κώστας Μουσουρούλης.
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ομόφωνα στήριξε η Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, την εισήγηση του προέδρου Γιώργου Καρατζαφέρη να καταψηφιστεί η δανειακή σύμβαση.
«Τέτοια σύμπνοια σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας δεν έχω ξαναδεί», είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αναφερόμενος στη συνεδρίαση.
Νωρίτερα πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής του Μάκη Βορίδη και του Αδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι είχαν αφήσει χθες να εννοηθεί ότι μπορεί να υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.
«Η ιδεολογία μας είναι ο πατριωτικός φιλελευθερισμός. Εάν κάποιοι έχουν απολέσει ως κυρίαρχο στοιχείο τον πατριωτισμό, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους» απάντησε σε ερώτημα τί θα κάνει αν οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ ψηφίσουν τα μέτρα.
Σε άλλη ερώτηση αν θα διαγραφούν οι βουλευτές είπε πως «υπάρχουν όργανα στο κόμμα. Θα πρέπει να έλθουν να εξηγήσουν την πολιτική τους σε ένα έκτακτο συνέδριο ή στην Kεντρική Eπιτροπή. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πείσουν».
Επιπλέον, σε απάντηση σε ερώτημα τι σημαίνει αν δεν ακολουθήσουν τα στελέχη του τη γραμμή του είπε ότι «σε κάποια υπουργεία εκ του αντικειμένου δημιουργούνται και κακές συναναστροφές. Δεν θα ξεχάσω, όμως τις ατέλειωτες ώρες του ‘σύν-ορκου’ Μάκη Βορίδη στο γραφείο μου, μέχρι να φιξαριστεί ότι τελικά υπουργοποιείται και ποιο υπουργείο θα πάρει.
«Ούτε θα ξεχάσω την εξαιρετικά έντονη συναισθηματική φόρτιση του Άδωνη εκείνο το βράδυ. Πιστεύω δεν το έχουν ξεχάσει και αυτοί».
Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης
Με βροντερή φωνή το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, αποκαλώντας τους κοινούς εκβιαστές.
«Επιβεβαιώνεται ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι κοινοί εκβιαστές, όπως ταιριάζει σε υπερασπιστές του σάπιου καπιταλισμού. Τρομοκρατούν τον λαό για να τον ισοπεδώσει η πλουτοκρατία και η λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Η ηγεσία της ΝΔ ψηφίζοντας το νέο μνημόνιο απέδειξε την υποκρισία της για το πρώτο μνημόνιο. Ο λαός πρέπει να τους πληρώσει εκμηδενίζοντας την επιρροή τους, αλλά πρέπει και να μην εμπιστευτεί τις ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν διάφοροι για κεντροαριστερές και αντικατοχικές κυβερνήσεις που είναι εφεδρείες της πλουτοκρατίας», σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανέφερε: «Δυο χρόνια τώρα, Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σαμαράς και Παπαδήμος παίζουν παιχνίδια στις πλάτες του ελληνικού λαού, εκβιάζουν και ψεύδονται. Τη δική τους αδυναμία να διαπραγματευτούν και να υπερασπιστούν το συμφέρον του λαού και του τόπου, το μετατρέπουν σε χυδαίο εκβιασμό εις βάρος του ελληνικού λαού […] Το μνημόνιο δεν απέτυχε. Το μνημόνιο πέτυχε γιατί είχε σαν στόχο τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας […] Η έγκριση του νέου πακέτου μέτρων και της νέας δανειακής σύμβασης όχι μόνο δε θα μας σώσει από την άτακτη χρεοκοπία, αλλά θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά και με δυσμενέστερους όρους. Φορτώνουν το λαό με ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια δυσβάσταχτου χρέους, μετατρέπουν το σύνολο του χρέους στο αγγλικό δίκαιο και δίνουν πολύτιμο χρόνο στους εταίρους μας για να μας ξεφορτωθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δεν είναι δυνατόν το να μην πληρωθούν οι ομολογιούχοι το Μάρτιο να ονομάζεται χρεοκοπία και το 1 εκατομμύριο άνεργοι να ονομάζεται σωτηρία της χώρας».
Την καταψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς προανήγγειλε ο Φώτης Κουβέλης, λέγοντας πως «τα μέτρα που προβλέπει θα διαμορφώσουν μια απαράδεκτη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, διότι πολλαπλασιάζουν όλα τα αρνητικά στοιχεία, τα οποία έχουν σχέση με δυσβάσταχτα μέτρα, ιδιαίτερα στις πλάτες των οικονομικά αδύναμων. Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση διαμορφώνει συνθήκες για περαιτέρω βάθεμα της ύφεσης της οικονομίας. Δεν έχει καμία αναπτυξιακή προοπτική και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες περαιτέρω τεμαχισμού και ρευστότητας της κοινωνίας».