Επίθεση σε υψηλούς τόνους στην αριστερή πτέρυγα της Βουλής εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα κατά την ομιλία του τόνισε πως «Κάποιοι θέλουν την Ελλάδα, Μολδαβία και Αλβανία»
«Το πραγματικό δίλημμα είναι θυσίες με προοπτική, ή καμία προοπτική», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το PSI, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας στην στρατηγική της αριστερής συντριβή και τη φτώχεια των Ελλήνων.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο πτέρυγας της Βουλής προσδοκίες πολιτικού οφέλους από τη «κανόνες τροποποιήσεως Εγκρίθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο «κανόνες τροποποιήσεως τίτλων, εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία των Ομολογιούχων», γνωστό ως νομοσχέδιο για το PSI.
Tο νομοσχέδιο, επί του οποίου δεν ζητήθηκε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ τη Νέα Δημοκρατία και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ καταψήφισε το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ και για τους ανεξάρτητους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Νίκος Τσούκαλης.
«Δεν γυρνάμε στο 50»
«Άδεια ράφια, αδυναμία προμήθειας τροφίμων, υγρών καυσίμων και φαρμάκων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι σημαίνει αυτό. Η Ελλάδα θα γυρίσει στη δεκαετία το ’50, επειδή κάποιοι στήνουν έναν χορό συμφερόντων. Η σκέψη τους είναι πως αν η Ελλάδα οδηγηθεί στη συντριβή και τη φτώχεια, οι Έλληνες θα ριζοσπαστικοποιηθούν τόσο πολύ, ώστε να έχουμε μια ριζικά διαφορετική πολιτική κατάσταση.
Αυτή είναι η πολιτική στρατηγική του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στα ίδια αποτελέσματα καταλήγει και η πιο ευγενική στρατηγική της ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη – ναι είμαστε με το ευρώ αλλά όχι θυσίες», είπε ο κ. Βενιζέλος που ακολούθως περιέγραψε το δίλημμα για την ψήφιση του PSI.
«Το πραγματικό δίλημμα, είναι ή θυσίες με προοπτική, ή καμία προοπτική. Ή μείωση των περιουσιών, ή εκμηδένιση των περιουσιών.
Ή ανεργία, ή γενικευμένη ανεργία», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι η άρνηση του νέου προγράμματος μπορεί να έχει δύο ειδών επιπτώσεις: «Είτε τη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης, που αποτελεί προοίμιο της εξόδου από το ευρώ και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους των εταίρων μας, είτε την ασύντακτη χρεοκοπία, με την Ελλάδα να γυρνά στη δεκαετία του ’50, σε επίπεδα Αλβανίας, ή Μολδαβίας, για να επιβεβαιώσουν κάποιοι την στρατηγική τους».
Μια νέα δημοσιονομική Ελλάδα
Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, «η Ελλάδα θα γίνει δημοσιονομικά μια νέα Ελλάδα για τις αγορές», διαβεβαίωσε πως τα φυσικά πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε ομόλογα «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν» και δήλωσε πως επίκειται έκδοση απόφασης για δραστική μείωση της παρακράτησης από το μισθό, των οφειλών για στεγαστικά δάνεια.
Σε ό,τι αφορά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε πως αυτή δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων, σε αντίθεση με μία ενδεχόμενη διακοπή της χρηματοδότησης των τραπεζών από το ευρωσύστημα- και υπεραμύνθηκε της πρόβλεψης για μείωση του χρέους στο 120% το 2020, τονίζοντας πως πρόκειται για ρεαλιστική πρόβλεψη υπό τους πλέον αυστηρούς όρους.