Ζέλικ: Η Ελλάδα αγοράζει χρόνο

Ως «αγορά χρόνου» εκτιμά το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

 

Η βοήθεια, ύψους 130 δισ. ευρώ, προς την Αθήνα απλά βοηθάει την Ελλάδα να «αγοράσει χρόνο», δήλωσε σήμερα ο κ. Ζέλικ προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει και ότι εξαρτάται εν μέρει και από το σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβούν οι Έλληνες.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε την Ελλάδα ως μεμονωμένη περίπτωση.

 

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «τα βασικά στοιχεία (της πολιτικής της ΕΕ) θα είναι επιτυχημένα για κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία». Στην περίπτωση των δύο αυτών χωρών ή στην περίπτωση της Πορτογαλίας, τόνισε ο κ. Ζέλικ, η διάσωση δεν θα χρειαστεί.

 

«Η κατάσταση κάθε χώρας είναι διαφορετική και υπάρχουν τρία αλληλένδετα προβλήματα. Για κάποιες χώρες είναι το ύψος του χρέους, για άλλες είναι ο αντίκτυπος στο τραπεζικό σύστημα, ενώ για άλλες η ανταγωνιστικότητά τους» δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσθέτοντας ότι η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονται χρόνο να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

 

Συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητο οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις των κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση.

 

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της διεθνούς οικονομίας και πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η Ευρώπη καταφέρει να σταθεροποιήσει την κατάσταση» τόνισε ο Ζέλικ.

 

Τί είπε για τη διαδοχή στην προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας

 

Αναφερόμενος και στη διαδοχή, αφού εγκαταλείπει τη θέση του τον Ιούνιο και παρότι ορισμένα κράτη επιθυμούν να μην αναλάβει την προεδρία Αμερικανός πολίτης, ο κ. Ζέλικ είπε ότι Αμερικανοί δεν διαθέτουν υψηλόβαθμες θέσεις στα Ηνωμένα Έθνη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Ο κ. Ζέλικ υπογράμμισε ότι εάν βρεθεί ο κατάλληλος Αμερικανός υποψήφιος, τότε η επιλογή του θα ήταν καλή τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για την Παγκόσμια Τράπεζα. «Θέλω οι ΗΠΑ να αισθάνονται ένα αίσθημα ευθύνης προς το διεθνές σύστημα» είπε.

 

Μέχρι στιγμής δύο έχουν αναφερθεί ως πιθανοί υποψήφιοι από τις ΗΠΑ: η Χίλαρι Κλίντον και ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και πρώην υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει ότι η Χ.Κλίντον δεν θα αναλάβει τη θέση.

- Διαφήμιση -
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

spot_img
spot_img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ