Ως «φορολογική καταλήστευση» των μικροϊδιοκτητών ακινήτων που έχουν χαμηλά εισοδήματα χαρακτήρισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) την πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%.
Η πρόταση αυτή, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, καταληστεύει τους μικροϊδιοκτήτες, και ιδιαίτερα όσους δεν έχουν ούτε καν μια σύνταξη ή ένα μισθό, αλλά μόνον κάποιο χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα από μισθώματα.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση της ΠΟΜΙΔΑ, ιδιοκτήτης με εισόδημα 12.000 ευρώ το χρόνο, με την αυτοτελή φορολόγηση καλείται να πληρώσει (εκτός από το τέλος ακινήτων και τις λοιπές επιβαρύνσεις στην περιουσία του) φόρο εισοδήματος 2.400 ευρώ, ενώ με την ισχύουσα κλίμακα και το περιορισμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ο φόρος είναι 700 ευρώ. Συνεχίζοντας τονίσθηκε στη σχετική ανακοίνωση ότι η πραγματική επιβάρυνση όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν συνυπολογισθεί η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση.
Έτσι στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φόρος μαζί με την προκαταβολή φθάνει στα 3.831 ευρώ. Αντίστοιχα, ιδιοκτήτης που εισπράττει ενοίκιο 420 ευρώ το μήνα (5.000 ευρώ το χρόνο) που είναι σήμερα αφορολόγητος, καλείται να πληρώσει 1.000 ευρώ και, μαζί με την προκαταβολή περίπου 1.600 ευρώ φόρο.
Παράλληλα, η ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι, το αποδεκατισμένο σήμερα εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων έχει υποστεί απίστευτη λεηλασία από τα ακόλουθα μέτρα: Το φορολογικό συντελεστή που φτάνει το 45%. Την προκαταβολή φόρου εισοδήματος του επομένου έτους που είναι 55% επί του φόρου. Το συμπληρωματικό φόρο 1,5%, που αυξήθηκε σε 3% για τα επαγγελματικά μισθώματα. Την κατάργηση κάθε έκπτωσης για συντήρηση κ.λπ. των ακινήτων. Την μη αφαίρεση του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) από το φορολογητέο ποσό των μισθωμάτων. Την αύξηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) μέσω της μείωσης του αφορολόγητου σε μόλις 200.000 ευρώ και τη σωρεία νέων επιθεωρήσεων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων για τα ακίνητα, με δαπάνη των ιδιοκτητών τους.
Η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωση της έκανε ακόμα λόγο για χαριστική βολή στη μικροϊδιοκτησία αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι, ενώ ιδιοκτήτης χωρίς μισθό ή σύνταξη, για μηνιαίο ενοίκιο μέχρι 420 ευρώ ήταν αφορολόγητος, θα κληθεί να καταβάλει, εκτός από το “χαράτσι” της ΔΕΗ, και περίπου 1.600 ευρώ, τα οποία δεν διαθέτει, ενώ άλλος με μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που θα πλήρωνε φόρο 700 ευρώ, θα του ζητήσουν να πληρώσει το “χαράτσι” και έως και 3.831 ευρώ.
Καταλήγοντας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων θέτει στους αρμόδιους το ακόλουθο ερώτημα: «Πώς η πρόταση αυτή και γενικά η δραματική αύξηση των επιβαρύνσεων πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία (το “χαράτσι” της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και ο επερχόμενος ΦΑΠ 2011 που ξεκινά από τη “μεγάλη” ακίνητη περιουσία των … 200.000 ευρώ) συμβιβάζεται με την απαίτηση προς τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια»;