Εντός των ημερών αναμένεται η τοποθέτηση όσων ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, σχετικά με τις προτιμήσεις τους στην εσωκομματική κούρσα του ΠΑΣΟΚ.
Ενόψει των συνεδριάσεων της Εθνικής Συνδιάσκεψης και του Εθνικού Συμβουλίου, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον προς τους «μεταρρυθμιστές», αν και μετά την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στο «στρατόπεδο» του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, μόνο η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης δεν έχουν ανοίξει «τα χαρτιά τους». Όσον αφορά τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βάσει πληροφοριών αυτός ήδη έχει ακολουθήσει το παράδειγμα του Λοβέρδου προσχωρώντας στην Βενιζελική παράταξη.
Πάντως, επισήμως τουλάχιστον, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αναμένεται να τοποθετηθεί πριν την ερχόμενη Παρασκευή. Ο κ. Ραγκούσης πρόκειται να παρέμβει, πιθανότατα με συνέντευξη Τύπου, στην οποία, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, θα διαχωρίσει την θέση του με «τις δυνάμεις του παρελθόντος» και θα κρατήσει αποστάσεις από την υποψηφιότητα Βενιζέλου. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να εκφράσει το μεταρρυθμιστικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο κύκλοι προσκείμενοι σε αυτόν θεωρούν πως πλέον «έχει μείνει ορφανό». Συνεργάτες του μάλιστα προειδοποιούν πως η δημόσια τοποθέτησή θα προκαλέσει αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, «ίσως μεγαλύτερη και από αυτή που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του»!
Η παρέμβαση του κ. Ραγκούση θα στηριχθεί επίσης στα εξής προσωπικά χαρακτηριστικά:
α) Στον λίγο χρόνο που βρίσκεται στη πολιτική
β) Στο έργο που παρουσίασε στην κυβέρνηση Παπανδρέου
γ) Στο προφίλ του ανεξάρτητου από συντεχνίες, που επιμελώς έχει χτίσει τον τελευταίο καιρό.
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου ήδη έχει προϊδεάσει από το προσωπικό του twitter για το τι πρόκειται να πει. Πριν από λίγες ημέρες έγραψε: «Επαναλαμβάνω: Η χώρα και η παράταξη χρειάζονται τώρα αλλαγή υποδείγματος. Αλήθειες και όχι συγκάλυψη της κρίσης τους. Ρήξη με το παρελθόν».
Θολό το μετεκλογικό τοπίο για τον Πάγκαλο
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Ραγκούση, χωρίς ωστόσο να ταυτίζονται οι απόψεις τους.
Μετά την συνεργασία του Λοβέρδου με τον Βενιζέλο, ο Πάγκαλος δείχνει ότι αναζητά ρόλο στην επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Το πολιτικό χάσμα που τον χωρίζει με τον έτερο αντιπρόεδρο είναι γνωστό εντός και εκτός Κυβέρνησης, και ως εκ τούτου είχε σπεύσει από νωρίς να υποστηρίξει την δημιουργία της τριάδα των «μεταρρυθμιστών» Λοβέρδου – Ραγκούση – Διαμαντοπούλου. Ήταν αντίθετος στην διάλυσή της, αφού την θεωρούσε ως την μόνη πολιτική συνεργασία εντός του κόμματος που μπορούσε να «χτυπήσει» την υποψηφιότητα Βενιζέλου και να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων μεταξύ Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών.
Πάντως, από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης μπορεί παραδοσιακά να μην βρίσκει σημεία συνεννόησης με τον κ. Βενιζέλο, όμως εξακολουθεί να διατηρεί επαφή τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Ο ρόλος της Διαμαντοπούλου
Η Άννα Διαμαντοπούλου αναμένεται, σύμφωνα με συνεργάτες της, πριν την συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης να αναρτήσει στην προσωπική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο προτάσεις για το ΠΑΣΟΚ. Το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου θα πρέπει να αποκλειστεί, τουλάχιστον πριν την ερχόμενη Παρασκευή.
Η κα Διαμαντοπούλου σε κάθε περίπτωση θα περιμένει τις επίσημες υποψηφιότητες και έπειτα θα εκφραστεί υπέρ του ενός ή του άλλου προσώπου. Οι στενοί της συνεργάτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να θέσει τον εαυτό της στην κρίση των μελών του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία, όμως προσθέτουν πως κάτι τέτοιο έχει απομακρυνθεί. Τέλος, οι συνεργάτες της κας Διαμαντοπούλου διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια μετακίνησής της στην Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, επισημαίνοντας πως όλες οι κινήσεις της θα γίνουν εντός ΠΑΣΟΚ.
Η «τριάδα», που μέχρι πρότινος συγκέντρωνε την στήριξη μια πληθώρας κομματικών στελεχών, σήμερα δεν είναι σε θέση να δελεάσει αρκετούς από αυτούς, καθώς η ανεπίσημη υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου, ύστερα από την συμφωνία με τον κ. Λοβέρδο, αποτέλεσε έναν πολύ ισχυρό πυρήνα έλξης πολλών βουλευτών και στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συσπείρωσης των βουλευτών γύρω από τον κ. Βενιζέλο αποτελεί η πρόσκληση που απεύθυνε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πάγκαλος, σε δεκάδες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Τελικά στο γραφείο του πήγαν μόλις οκτώ, κάποιοι από τους οποίους έχουν ήδη ταχθεί στην Βενιζελική παράταξη.