Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται οι 20 μεγαλύτερη ενεργειακοί κολοσσοί που γλυκοκοιτάζουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αμέσως μετά την έναρξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως μόλις ιδιωτικοποιηθούν οι δύο εταιρείες, τα προσδοκώμενα έσοδα θα ανέλθουν στα 1,5-2 δισ. ευρώ.
Αν και οι εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, είναι αρκετά μικρότερες –η αξία της ΔΕΠΑ εκτιμάται σε 991 εκατ. ευρώ- η Wall Street Journal επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμηση για τα έσοδα.
Ανάμεσα στους μνηστήρες –οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στους 20- περιλαμβάνονται η ρωσική εταιρεία Gazprom, μέσω της μεικτής εταιρίας Προμηθέας Gas, η αλγερινή Sonatrach, η ισπανική Gas Natural, η γαλλική GDF Suez, η ιταλική Eni και η αυστριακή OMV. (Διαβάστε: Οι μεγάλες business της Gazprom στην Ελλάδα)
Οι όμιλοι GDF Suez, EdF, OMV και ΕΝΙ απέφυγαν να σχολιάσουν το θέμα, ενώ ανάλογη στάση φάνηκε να τηρεί και η Sonatrach.
Από την άλλη οι γερμανικές Ε.οn και RWE δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται.
Σημειώνεται ότι το Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια το υπόλοιπο 35%. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν από κοινού τα μερίδιά τους στη ΔΕΠΑ.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι το πρότζεκτ για το διεθνή αγωγό αερίου ΙΤGI αποκλείστηκε από την «κούρσα» για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Οι όροι για το διαγωνισμό
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν προσφορά είτε για τη ΔΕΠΑ ως ενιαίο σύνολο μαζί με το ΔΕΣΦΑ είτε ξεχωριστά για κάθε εταιρεία. Ο ΔΕΣΦΑ, η εταιρεία στην οποία ανήκουν και διαχειρίζεται τους αγωγούς και την εγκατάσταση στη Ρεβυθούσα, είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Ανεξάρτητα από το μοντέλο πώλησης στο οποίο θα καταλήξει η διαδικασία, το 34% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ θα παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο. Η προθεσμία για την υποβολή του κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος λήγει στις 22 Μαρτίου.