«Ενδιαφέρουσες απαντήσεις» για την υπόθεση του εμβάσματος του 1 εκατ. δολ. δεσμεύθηκε να δώσει ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, υπό την προϋπόθεση να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Ο μόνος χώρος, που μου επιτρέπεται να μιλήσω είναι ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ας κληθώ άμεσα σε μία συμπληρωματική ακρόαση και εκεί θα δοθούν ενδιαφέρουσες απαντήσεις», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και συμπληρώνει: «Αν αυτό δεν συμβεί τώρα, σύντομα θα καταστεί αναπόφευκτο. Και εάν δεν καταστεί αναπόφευκτο από τα γεγονότα, θα το επιδιώξω εγώ ο ίδιος».
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τους χειρισμούς του και τα όσα έχει αναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την υπόθεση εξαγωγής ενός εκατομμυρίου δολαρίων στο εξωτερικό από τον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Αρχής ζητεί «απ’ όλους να κατανοήσουν την ιδιόμορφη και ιδιαίτερα δυσχερή θέση ενός δημόσιου λειτουργού, ο οποίος ενώ ερωτάται και οφείλει ν’ απαντά, οφείλει ταυτόχρονα να τηρεί και το καθήκον της εχεμύθειας».
«Για τον λόγο αυτό, ακριβώς», συμπληρώνει, «θεωρώ ότι δεν είναι σωστό να υβρίζεται έτσι αβασάνιστα κάποιος, ο οποίος εμποδίζεται από τον ίδιο το νόμο στο να δώσει ολοκληρωμένες και αποστομωτικές απαντήσεις σε όλους και για όλα».
Παράλληλα, ο κ. Νικολούδης διευκρινίζει τα ακόλουθα:
1. Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αναφέρθηκα σε πρόσωπο (έναν ή μία), το οποίο ανήκει στον «πολιτικό κόσμο της χώρας», με την ευρύτερη του όρου έννοια και όσοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση το γνωρίζουν πολύ καλά. Κάθε διαφορετική ερμηνεία, με την επίκληση αποσπασμάτων από άλλα σημεία των πρακτικών και σύνδεση με μισοτελειωμένες, στον προφορικό λόγο, φράσεις είναι τουλάχιστον αυθαίρετη.
2. Έκανα λόγο για ένα εκατομμύριο, χωρίς άλλο προσδιορισμό.
3. Δεν ανέφερα «Ελβετία» ούτε άλλη χώρα του εξωτερικού.
4. Όταν ερωτήθηκα και απάντησα, στη συνεδρίαση της 21.2.2012, χρειάστηκε ν’ ανακαλέσω στη μνήμη μου από τις 4.618 υποθέσεις του προηγούμενου έτους, και είναι αληθές ότι ανέφερα τον «Μάιο» αντί τον «Μάρτιο» του 2011. Το θέμα αυτό το διευκρίνισα αρμοδίως τις αμέσως επόμενες ημέρες. Θέλω όμως να τονίσω, για μία ακόμη φορά, την ελάχιστη αν όχι ανύπαρκτη σημασία τού αν το γεγονός συνέβη τον Μάιο ή τον Μάρτιο του 2011 και, αντίθετα, την τεράστια σημασία τής από μέρους μου επισήμανσης, ότι το παραπάνω ποσό ήταν νόμιμο χρήμα. Αυτός ήταν ο στόχος και η ουσία της απάντησής μου, η οποία, αν δεν είχε υπάρξει, σύντομα θα σημειωνόταν πολύ χειρότερη εξέλιξη στην όλη υπόθεση και την εξέλιξη αυτή θα ήμουν υποχρεωμένος να παρακολουθώ σιωπηρός».