Mέσα στο Mάρτιο η πρόταση των συμβούλων αποκρατικοποίησης
Ήρθε η ώρα της ΔΕΗ. Μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να έχει κατατεθεί η πρόταση των συμβούλων για τη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του νέου μνημονίου.
Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τους συμβούλους για τον καθορισμό του σχήματος με το οποίο θα προχωρήσει η πώληση μονάδων της επιχείρησης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στην απόφαση θα συνεκτιμηθούν οι απαιτήσεις που θα τεθούν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τις λιγνιτικές μονάδες, δηλαδή το ποσοστό της λιγνιτικής παραγωγής προς διάθεση σε τρίτους) προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην χονδρεμπορική και λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για τη ΔΕΗ από την πώληση παγίων.
Επιπλέον, για την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, μέσα στο Μάρτιο αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων μέτρων, που θα κληθεί στη συνέχεια να επικυρώσει η ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, που σύμφωνα με το μνημόνιο πρέπει να αντανακλούν τις χονδρικές τιμές έως τα μέσα του 2013, το υπουργείο αναφέρει ότι ο τρόπος και τα συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Οι λιγνιτικές μονάδες που θα βγουν στο σφυρί περιλαμβάνουν τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, μία μονάδα του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, τον ΑΗΣ Μελίτης, ενώ προβληματισμός υπάρχει για το κατά πόσο η νέα μονάδα Νο5 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εξεύρεσης των αναγκαίων δανειακών πόρων (συνολικό κόστος άνω των 1,3 δισ. ευρώ) ή από μικτό σχήμα με τρίτο επενδυτή.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έχει τεθεί στο τραπέζι η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγής, πέραν της λιγνιτικής. «Η εν λόγω πώληση είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη», αναφέρεται χαρακτη-ριστικά στο μνημόνιο.
Δίνεται, βεβαίως, η δυνατότητα πώλησης υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων μαζί, ωστόσο «η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας δεν πρέπει να καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική Απόφαση της Επιτροπής και δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μνημόνιο.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας για λόγους νομοθεσίας ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από το μνημόνιο. Μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και η προβλέπεται επίσης η απελευθέρωση, των τιμολογίων ρεύματος για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, εκτός από τους χαρακτηρισμένους ως «ευάλωτους», εκείνους δηλαδή που εντάσσονται στο «κοινωνικό τιμολόγιο».
Μέχρι τότε, θα πρέπει οι τιμές λιανικής του ρεύματος να αντανακλούν το κόστος του ρεύματος στη χονδρική. Το ΥΠΕΚΑ έχει δεσμευθεί να εκπονήσει μέσα στο 2012 τη μελέτη για την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων , ακόμα και στη χαμηλή τάση.
Πάντως, πραγματική μάχη θα γίνει για την απόκτηση της ΔΕΗ, αφού οι μνηστήρες είναι πολλοί. Εκείνοι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εδώ και καιρό και έχουν επαφές με το ΥΠΕΚΑ είναι οι Κινέζοι που έχουν αποκτήσει ήδη την πορτογαλική ΔΕΗ. Μετά την εξαγορά από την China Three Gorges, της Energias de Portugal, το μεγαλύτερο κινεζικό ηλεκτρικό utility, η State Grid Corporation of China έχει βάλει στο στόχαστρο τα δίκτυα της ΔΕΗ.
Όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, το έδαφος είχε προετοιμαστεί σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν τρεις μήνες, όπου έγινε εκτενής παρουσίας των σχεδίων της SGCC για υλοποίηση επενδύσεων σε ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς και των επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει από την κινεζική εταιρία σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, όπως η λατινική Αμερική και η Ασία.
O «χορός» των μνηστήρων και ο ρόλος της Silchester
Μεγάλη μάχη αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση ποσοστού στη ΔΕΗ. Κάποιοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι άρχισαν να παίρνουν θέσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στο πρόσωπο του Στέφεν Μπατ.
Ο επικεφαλής και συνιδιοκτήτης του ομίλου επενδύσεων Silchester, που απέκτησε πριν από τρεις μήνες το 10,02% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ (για την ακρίβεια, των δικαιωμάτων ψήφου), είδε καλές προοπτικές και πρόσφατα ανέβασε τη συμμετοχή του στο 14%. Τα 6 funds της Silchester αγόρασαν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Silchester έγινε ο πρώτος ιδιώτης θεσμικός επενδυτής της επιχείρησης με δεύτερη τη Fidelity Investments (το γνωστό αμερικανικό fund με εμπλοκή και στον ΟΠΑΠ) που ελέγχει το 5%, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ βρίσκεται στο 51,49%. Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν όλοι οι ισχυροί της ενέργειας από τον όμιλο Μυτιληναίου μέχρι τον όμιλο Κοπελούζου, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Οι περισσότεροι, ούτως ή άλλως, συνεργάζονται με ξένους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Ομιλός Κοπελούζου μετά την υπογραφή Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου (που ελέγχει τον όμιλο Silcio), στο χώρο των φωτοβολταϊκών και της λιανικής εμπορίας βρίσκεται πιο κοντά σε σχέση με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Πάντως και η γερμανική RWE και η ιταλική Edison δεν έχουν κρύψει ότι ενδιαφέρονται.