Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για την επιτυχημένη κατάληξη στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.
Ήδη από την ώρα που επισήμως ολοκληρώθηκε η διαδικασία (στις 10 το βράδυ της Πέμπτης) και πριν καν ανακοινωθούν τα επίσημα ποσοστά συμμετοχής, αίσθηση προκαλεί ότι τα σχόλια που συνόδευαν την είδηση έδιναν διαφορετικές εκτιμήσεις για την τελική συμμετοχή, που κυμαίνονταν από το 60% (Βloomberg), το 75% που μετέδιδε στην ηλεκτρονική της σελίδα η αμερικανική Wall Street Journal και το «αδερφό» πρακτορείο MarketWatch, έως το 90% του CNBC.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως σχεδόν όλα τα αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να αναμεταδώσουν τις πρώτες εκτιμήσεις Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων, ενίοτε μεταφέροντας αυτούσια και τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αυτές οι εκτιμήσεις από νωρίς έκαναν λόγο για μια τελική ποσόστωση της συμμετοχής των ομολογιούχων έως και πάνω από το 85%.
Το πρακτορείο Reuters ήταν αυτό που πρώτο μετέδωσε την είδηση ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 85%, για τίτλους που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο, επικαλούμενο τόσο Έλληνα αξιωματούχο, όσο και παράγοντες της αγοράς.
Ακόμα πιο αισιόδοξα μηνύματα μετέδιδε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, που έκανε λόγο για συμμετοχή της τάξης ακόμη και του 90%.
Μάλιστα, λίγο αργότερα, αυτό το ποσοστό επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, παράγοντας της αγοράς και συγκεκριμένα ο επικεφαλής της επενδυτικής Greylock Capital.
Για επιτυχημένη διαδικασία έκανε λόγο στο ρεπορτάζ του και το βρετανικό ΒΒC, το οποίο μάλιστα έκανε και αναφορά σε προηγούμενη δήλωση του επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα ότι «βλέπει» πολύ μεγάλη επιτυχία στην όλη διαδικασία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα περισσότερα δημοσιεύματα έκαναν και μιαν αναφορά στο… χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών, με ιδιαίτερο βάρος στο ερώτημα του κατά πόσον τελικώς θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).
Και σε αυτό το ερώτημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια εκτίμηση έμπειρου χρηματιστή που μίλησε στο ΒΒC και προέβλεψε «μια μικρή περίοδο αναταραχής», στην περίπτωση που μια ενεργοποίηση των CACs θα οδηγήσει κάποιους ιδιώτες κατόχους ομολόγων – funds εν προκειμένω – στο να καταφύγουν σε προσφυγές εναντίον της χώρας μας