Έντονο ενδιαφέρον δείχνουν οι δανειολήπτες για τις νέες ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το τελευταίο διάστημα πάνω από 10.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις, είτε κάνοντας αίτηση υπαγωγής, είτε απλώς ζητώντας ενημέρωση για αυτές. Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που θέλουν να εξετάσουν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος για την εξόφληση των χρεών τους.
Ο νέος νόμος δεν έχει χρονικούς περιορισμούς ως προς την εφαρμογή του. Όλοι οι καταναλωτές που βρίσκονται ή θα βρεθούν σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής μπορούν να επιδιώξουν την εξώδικη ρύθμιση των οφειλών τους και, εφόσον αυτή αποτύχει, να ζητήσουν τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών τους.
Οι υπερχρεωμένοι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο Ειρηνοδικείο για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στις τράπεζες εφόσον δεν έλυσαν τις διαφορές τους εξωδικαστικά.
Το Ειρηνοδικείο δίνει δύο επιλογές στον δανειολήπτη:
α) Να πωλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του και να πληρώσει μέρος του χρέους μέσα σε 4 χρόνια.
β) Να διατηρήσει την πρώτη κατοικία και να εξοφλήσει σε 20 χρόνια χρέη που αντιστοιχούν στο 85% της αξίας της κατοικίας.
Μετά το τέλος των 4 ή των 20 ετών τα χρέη παραγράφονται.
Κύκλοι όμως κοντά στο υπουργείο και τις τράπεζες τονίζουν πως ο νέος νόμος δεν είναι πάντοτε ευνοϊκότερος από τις ρυθμίσεις που προσφέρουν κατόπιν συμφωνίας οι τράπεζες σε δανειολήπτες.
Από το καλοκαίρι τα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν προγράμματα αναδιάρθρωσης οφειλών μέσω των οποίων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση των δόσεων. Τα προγράμματα των τραπεζών απευθύνονται κυρίως σε νοικοκυριά που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή δανείων που έλαβαν την προηγούμενη δεκαετία.
Μεγάλο μέρος των δανείων που ρυθμίζεται αφορά και σε χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι στο παρελθόν έκαναν χρήση καταναλωτικών προγραμμάτων για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων τους. Σήμερα, με την οικονομική ύφεση που πλήττει την Ελλάδα, ο μικρο-επιχειρηματικός κόσμος έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα.
Σε γενικές γραμμές οι διευκολύνσεις τις οποίες έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες παρέχονται στο σύνολο της πελατείας τους. Μέσα από αυτές επιτυγχάνεται η μείωση των μηνιαίων καταβολών, περικόπτοντας τις δόσεις, μέσω της επιμήκυνσης της εναπομένουσας διάρκειας μιας σύμβασης δανείου.
Με τον τρόπο αυτόν μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα η εξόφληση οφειλής, αλλά η διαδικασία γίνεται έντοκα. Όσο μεγαλύτερη είναι η «εξυπηρέτηση» από την τράπεζα τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος που τελικά θα επιβαρύνει τον δανειολήπτη.
Πηγή: tovima.gr