Tα φωτοβολταϊκά της Πεντέλης και ο πόλεμος που ξέσπασε
Στα άκρα έχουν φτάσει οι σχέσεις της Eκκλησίας και της πολιτείας με αφορμή το «φρένο» που βάζει το ΥΠΕΚΑ στην επένδυση του φωτοβολταϊκού πάρκου που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Αρχιεπισκοπή σε έκταση 3.500 στρεμμάτων της Μονής Πεντέλης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, δεν κρύβει την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκειά του, με αφορμή τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης φωτοβολταϊκών που σχεδιάζει η Eκκλησία σε έκταση της Μονής Πεντέλης, την ίδια στιγμή που για τους Γερμανούς επίδοξους επενδυτές του project “Helios” έχουν δημιουργηθεί, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, άκρως ευνοϊκές συνθήκες. Μάλιστα, δεν σταματάει να δηλώνει σε δημόσιες εξομολογήσεις του εξαιρετικά απογοητευμένος από τα περισσότερα υπουργεία, κάνοντας λόγο για απίστευτη γραφειοκρατία και ασυνεννοησία ανάμεσα στις πολιτικές ηγεσίες και τις διοικητικές τους δομές.
Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΕΚΑ βγαίνει στην αντεπίθεση και τονίζει ότι υπάρχει ιδιοκτησιακό ζήτημα για την έκταση επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής.
Μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης από την Εκκλησία της Ελλάδας. Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι συνεπώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος.
Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998–2009.
Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους υποψηφίους ιδιώτες επενδυτές αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση, οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Επίσης, το ΥΠΕΚΑ απαντά στις αιτιάσεις του κ. Ιερώνυμου σχετικά με το πρόγραμμα «Ήλιος» ότι «είναι απολύτως παραπλανητικό να επιχειρείται σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το πρόγραμμα “Ήλιος”. Στόχος του “Ήλιος” είναι η εξαγωγή ηλιακής ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη με χρήση δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων (και όχι αναδασωτέων) από ιδιώτες Έλληνες και ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ένα εθνικό σχέδιο μεγάλης εμβέλειας, το οποίο αποσκοπεί και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας και όχι για έργο ΑΠΕ με εγγυημένη τιμή, όπως οι εγχώριες επενδύσεις».
Από τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής που αντιδρούν, διαμηνύεται ότι σχεδιάζεται να γίνει «εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού Όρους» και σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Υποστηρίζουν ότι λόγω του μεγέθους του πάρκου – «η έκτασή του είναι ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης» – θα αλλάξει η φυσιογνωμία της περιοχής με δίκτυο μεταφορών, πυλώνες, κτίρια. Προσθέτουν δε πως υπάρχει κίνδυνος εξαφάνισης της χλωρίδας και πανίδας, καθώς και αύξησης της θερμοκρασίας.
Από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, τονίζεται ότι υπάρχει δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία η κυριότητα της έκτασης ανήκει στη Μονή Πετράκη. Από την εκμίσθωση της έκτασης η Eκκλησία θα μπορεί να στηρίξει το ήδη υφιστάμενο τεράστιο προνοιακό της έργο και να αναπτύξει νέες υποδομές, υποκαθιστώντας το κράτος σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
Το όλο έργο στηρίζεται στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων του Πεντελικού Όρους. Πάντως, το ΥΠΕΚΑ αφήνει ανοιχτό ένα «παράθυρο» για το μέλλον, καθώς υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής. Μια παρόμοια πρωτοβουλία, η όποια θα συνοδευόταν από μελέτη που θα αποδείκνυε ότι έχει συνολικά θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή της Αττικής, θα μπορούσε να στηριχτεί και να δανειοδοτηθεί υπό την προϋπόθεση επίλυσης των θεμάτων ιδιοκτησίας και νόμιμης χωροθέτησης.
H Aρχιεπισκοπή επιμένει
Εφόσον το έργο των φωτοβολταϊκών πραγματοποιηθεί με παράλληλη αναδάσωση, θα επιτευχθεί τριπλός στόχος, υποστηρίζεται από την Αρχιεπισκοπή.Ο πρώτος και βασικός στόχος είναι ότι τα έσοδα που θα προκύψουν για το ταμείο της Αρχιεπισκοπής (προβλέπεται ενοίκιο από τη μίσθωση της έκτασης για 20 χρόνια στην εταιρία που θα αναλάβει τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών) θα χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού και προνοιακού έργου της. Αυτή προσθέτουν είναι η βασική αρχή και φιλοσοφία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο τα έσοδα να επιστρέφουν στο λαό με τη μορφή προνοιακών δράσεων.
Ο δεύτερος στόχος είναι ο περιβαλλοντικός. Σημειώνουν δηλαδή πως με το έργο θα αποκατασταθεί μία τεράστια καμένη έκταση και συμπληρώνουν ότι στόχος είναι να αναδασωθούν 19.500 στρέμματα στην έκταση της Μονής ώστε να δημιουργηθεί ένα περιαστικό – δασικό πάρκο.
Ο τρίτος στόχος είναι η συμβολή της Αρχιεπισκοπής στην ανάπτυξη και η προσφορά θέσεων εργασίας στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα. Σύμφωνα με όσα τονίζουν πηγές της Αρχιεπισκοπής, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 3.500 στρέμματα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας (για συντήρηση – φύλαξη).