Περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι θα χάσει το ελληνικό δημόσιο από μη είσπραξη φόρων (ΦΠΑ, ΦΕΜ) και χαρτοσήμων, αν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Τάσος Κονακλίδης, στη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με βουλευτές της Κ. Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Θωμάς Ρομπόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Ηλίας Πολατίδης και Ευαγγελία Αμανατίδου.
Όπως εξήγησε ο κ. Κονακλίδης, αν η ελάχιστη αμοιβή των μηχανικών καταργηθεί, πολλοί επαγγελματίες θα οδηγηθούν εκτός αγοράς εργασίας και, εκτός από τα προαναφερθέντα 200 εκατ., θα χαθούν άλλα 12 εκατ. από απώλεια εισφορών του ασφαλιστικού συστήματος. Ίσο ποσό (12 εκατ.) θα «κάνει φτερά» για το ΤΕΕ και περίπου 6 εκατ. για τις πολυτεχνικές σχολές (σ.σ. το 1% των αμοιβών των μηχανικών «πηγαίνει» στα πολυτεχνεία).
Ο κ. Κονακλίδης υποστήριξε ακόμη ότι καμία κοινοτική οδηγία δεν κατατάσσει το επάγγελμα του μηχανικού στα κλειστά κι άρα το άνοιγμά του δεν αποτελεί επιταγή των Βρυξελλών. «Το επάγγελμα των μηχανικών δεν είναι κλειστό, αφού σε αυτό μπορεί να εισέλθει οποιοσδήποτε πληροί τα τυπικά προσόντα, χωρίς ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς», διευκρίνισε. Εξέφρασε δε, τον φόβο ότι, αν οι ελάχιστες αμοιβές καταργηθούν, αυτό θα έχει επίπτωση στην ποιότητα των έργων. Είπε ακόμη ότι το μέσο κόστος της αμοιβής του μηχανικού στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 4%, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 7%.
Οι παρευρισκόμενοι βουλευτές άκουσαν τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ και υποσχέθηκαν να τις μεταφέρουν στα κόμματά τους και στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον η κατάργηση του κώδικα αμοιβών των μηχανικών είναι συμφέρουσα.