SOS εκπέμπουν τα ελληνικά ξενοδοχεία τα οποία φαίνεται πως έχουν μπει σε μια ανεξέλεγκτη τροχιά…
Η Οικονομική ύφεση κατατρώει την καρδιά της βαριάς βιομηχανίας της χώρας που ακούει στο όνομα Τουρισμός, με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος –από την πλευρά του- να χτυπάει το καμπανάκι κινδύνου βλέποντας πάνω από 1000 μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία να βγαίνουν στο σφυρί.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες φλερτάρουν με το χείλος του γκρεμού χωρίς κάποιος να απλώνει το χέρι του ώστε να τις επαναφέρεις στο προσκήνιο, αντιθέτως οι φορο-επιδρομές της ακίνητης περιουσίας τους παραλύουν.
Αυτό μάλιστα τονίζει μιλώντας στην dealnews ο πρόεδρος του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου, Γιώργος Τσακίρης, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι 1000 ξενοδοχεία βρίσκονται σε καθεστώς πώλησης.
«Πολλά ξενοδοχεία, ίσως και πάνω από 1000, διατίθενται προς πώληση από τους ιδιοκτήτες τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την χώρα σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλονται από την Κυβέρνηση στην ακίνητη περιουσία γεγονός που πλήττει σημαντικά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».
Τα πάγια έξοδα και οι Έλληνες τουρίστες …αιτίες «λουκέτου»
Το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων μετά από τις φοροεπιδρομές και τις αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα (λογαριασμούς κτλ) σε συνάρτηση με την πεσμένη τουριστική κίνηση έχει κάνει τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων να έχουν χάσει τον ύπνο τους, αφού η απειλή του…λουκέτου είναι πιο ορατή από ποτέ….Αυτοί δε που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο θέμα επιβίωσης πια είναι οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων μονάδων σε περιοχές –μάλιστα- υποδοχής εγχώριου τουρισμού, δηλαδή τα ξενοδοχεία που στηρίζονται σε Έλληνες τουρίστες.
«Οι ιδιοκτήτες πολλών ξενοδοχειακών μονάδων πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και σε συνδυασμό με την μειούμενη χρόνο με τον χρόνο, σε ορισμένες περιοχές , μέση τιμή μοιραία οδηγούνται στην απόφαση για την πώληση της μονάδας τους. Αυτοί είναι κυρίως οι ιδιοκτήτες μικρομεσαίων μονάδων σε περιοχές υποδοχής του εγχώριου τουρισμού , ο οποίος και για τρίτη συνεχή χρονιά εξελίσσεται απομειούμενος κατά 20%.», επισημαίνει στην dealnews ο κ. Τσαλίκης.
Πλήγμα μεγάλο…η (διαφαινόμενη) κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού
Το μαχαίρι θα μπει πιο βαθιά στην πληγή όταν αποφασιστεί η κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού. Εκατοντάδες είναι τα ξενοδοχεία που στηρίζουν την βιοποριστική τους πολιτική εδώ και χρόνια στον κοινωνικό τουρισμό.
Σε περίπτωση που αυτός ο θεσμός θα καταργηθεί είναι σαν να κόβουν τον ομφάλιο λώρο σε χιλιάδες εργαζόμενους…στον τουριστικό κλάδο. Γεγονός το οποίο υπογραμμίζει και ο κ. Τσακίρης.
«Η διαφαινόμενη διακοπή του μέτρου του κοινωνικού τουρισμού από το Υπουργείο Εργασίας, θα οδηγήσει κάποιους μη προνομιούχους τουριστικούς προορισμούς σε μεγάλη ένδεια».
«Μας έχουν αφήσει μόνους»
Στην συνέχεια ο κ. Τσακίρης αδειάζει τον υπουργό Τουρισμού κ. Γερουλάνο αλλά και την πολιτική που ασκεί καθώς σε ερώτηση της deal σχετικά με το πώς στέκεται και ενισχύει η Κυβέρνηση τον τουριστικό κλάδο συνολικά αλλά και ειδικά τα ξενοδοχεία με απώτερο σκοπό την τόνωση της κίνησης, ο πρόεδρος των Επιμελητηρίου Ξενοδοχείου Ελλάδος με κοφτές απαντήσεις περιγράφει τον αργό θάνατο των ξενοδοχείων και κατά επέκταση του τουρισμού.
«Το κράτος δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για την ενίσχυση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ο κλάδος αντιμετωπίζει την κρίση με απόλυτα ίδιες δυνάμεις.
Αντίθετα το κράτος επιβαρύνει συνεχώς με άστοχες αποφάσεις την λειτουργία και βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και έχουμε τα πρόσφατα παραδείγματα του θέματος ΟΑΕΕ από τον κ Κουτρομάνη του Υπουργείου Εργασίες που οδήγησε στο κλείσιμο 150 και πλέον μικρών ξενοδοχείων καθώς και το τέλος ακινήτων το οποίο επιβλήθηκε στα ξενοδοχεία καίτοι εξαιρέθηκε η βιοτεχνία και βιομηχανία ως εξαγωγικοί τομείς σε αντίθεση με τον τουρισμό που δεν θεωρήθηκε εξαγωγικός», λέει χαρακτηριστικά ενώ δίνει και άλλες παραμέτρους που έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα λέει, «Οι ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές ,οι ακριβές ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών, τα «άβολα» ωράρια των αρχαιολογικών χώρων, η εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας και πολλά άλλα είναι μερικά από τα προβλήματα που λειτουργούν αποτρεπτικά στην προσπάθεια μα ς προσέλκυσης περισσότερων τουριστών και μεγιστοποίηση της τουριστικής απόδοσης για την χώρα μας».
Τι θα μας σώσει
Τέλος ο κ. Τσακίρης ενισχύει την άποψη του πως όχι απλώς είναι απαραίτητη αλλά αναγκαία η επανεξέταση της συνολικής στρατηγικής του τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα είπε πως πρόκειται για αυτοκτονία αν ακολουθηθεί η ίδια αποτυχημένη συνταγή.
«Είναι καιρός πλέον να επανεξετάσουμε την στρατηγική μας. Με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής του προϊόντος μας, τόσο εργατικό, όσο και το ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταγωνιζόμαστε τις χώρες- προορισμούς χαμηλού κόστους.
Η εμμονή μας στο ίδιο μοντέλο τουριστικής λειτουργίας συνιστά συνταγή αποτυχίας. Εφόσον αδυνατούμε να μειώσουμε το κόστος μας οφείλουμε να σχεδιάσουμε την αναβάθμιση του προϊόντος μας. Η εξειδίκευση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος μας, η προσήλωση σε μια μακροχρόνια στρατηγική προβολής και διάθεσης του, η εξεύρεση στοιχειωδών κονδυλίων για την προβολή, αποτελούν προϋποθέσεις ανάκαμψης για τον Ελληνικό τουρισμό».
Στην συνέχεια υπογράμμισε πως πρέπει όποια και αν είναι η επόμενη Κυβέρνηση να σεβαστεί και να πλαισιώσει με ιδιαίτερη προσήλωση υποδομές με μακροχρόνια σωστή λειτουργία για έναν τουρισμέ με βάση αλλά και μέλλον.
«Μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας θα πρέπει να αναλάβει η πολιτεία γιατί σύμφωνα με όλες τις έρευνες ικανοποίησης των πελατών μας, οι πελάτες μας βαθμολογούν με καλό βαθμό τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα. Υστερούμε στις δημόσιες υποδομές και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος της προσπάθειας μας. Εξίσου σημαντικό θέμα είναι και η διαχρονικότητα της όποιας στρατηγικής επιλέξουμε να ακολουθήσουμε, γεγονός όμως που προϋποθέτει μια διακομματική συναίνεση στις κυριότερες αποφάσεις μας. Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση που σέβεται την ανάπτυξη και τον κλάδο, θα πρέπει στρατηγικά να επικεντρωθεί στα παραπάνω πλαίσια» .