Κρίσιμο τεστ για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου εφέτος αποτελούν οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα κάνουν στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι τράπεζες Πειραιώς, Μarfin και Αγροτική, ζητώντας από τους μετόχους τους συνολικά 1,6 δισ. ευρώ.
Η διάθεση των νέων μετοχών πραγματοποιείται σε ένα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη να βρίσκονται στο «κόκκινο» και την αβεβαιότητα για τον τρόπο αντιμετώπισής της από τις ευρωπαϊκές αρχές στα ύψη.
Η αύξηση της Πειραιώς, ύψους 807 εκατ. ευρώ, είναι καλυμμένη από ομάδα διεθνών τραπεζών, σε αντίθεση με αυτή της Μarfin ύψους 488 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα έχει δώσει το «πράσινο φως» για την ενίσχυση της Αγροτικής από το Δημόσιο.
Με τα κεφάλαια αυτά οι τράπεζες στοχεύουν από τη μια πλευρά να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες προβλέψεις που τους αναγκάζει η ύφεση και η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διενεργήσουν και από την άλλη να θωρακιστούν απέναντι σε υποαξίες στο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που διατηρούν.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν ότι θα μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος προς την ελληνική οικονομία, γεγονός που θα επιτρέψει το σταδιακό άνοιγμα των αγορών, αποκαθιστώντας το βασικό χρηματοδοτικό κανάλι του κλάδου, που παραμένει κλειστό.
Παράλληλα, με τα κεφάλαια που θα αντλήσουν, οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα επαναγοράσουν τις προνομιούχες μετοχές που διέθεσαν στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των 28 δισ. ευρώ.
Πρώτη στον χορό των αυξήσεων το νέο έτος μπαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα διαθέσει τις νέες μετοχές στην τιμή του 1 ευρώ ανά με τοχή και σε αναλογία 12 νέες μετοχές προς 5 παλαιές. Οι όροι της αύξησης παρά το υψηλό discount κρίνονται από τους αναλυτές «ελκυστικές και κατάλληλες για τη συγκυρία» .
Η Πειραιώς πάντως έχει εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη της αύξησης από μια κοινοπραξία διεθνών οίκων με επικεφαλής τις Βarclays, Credit Suisse, Goldman Sachs και Μorgan Stanley, ενώ υπάρχει περαιτέρω υποστήριξη από Co-Lead Μanagers: ΙΝG, Κeefe, Βruyette & Woods, Μacquarie Capital (Εurope), Μediobanca- Βanca di Credito Finanziari και ΜΡS Capital Services.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας κ. Μιχ.Σάλλα, «στόχος της αύξησης αποτελεί η ενδυνάμωση του Ομίλου, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να επωφεληθεί από τη σταδιακή ανάκαμψη των χωρών στις οποίες έχει παρουσία».
Μετά την αύξηση, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1 θα διαμορφωθεί στο 10,8% και ο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11,7%. Κύκλοι της διοίκησης της Πειραιώς υπογραμμίζουν ότι «όπως καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, έτσι και σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας θα τη στηρίξουν κεφαλαιακά».
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι με τη διαρκή ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας, το ενεργητικό του ομίλου από 77 εκατ. ευρώ το 1991 έφτασε τα 11 δισ. ευρώ το 2000 και τα 58 δισ. ευρώ το 2010.
Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης συμμετοχής στην αύξηση θα γίνει αύριο, Δευτέρα, ενώ στις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η περίοδος άσκησής του, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.
Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση έχουν όλοι οι μέτοχοι οι οποίοι θα είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΕΧΑΕ στις 12 Ιανουαρίου, καθώς επίσης και όσοι αποκτήσουν δικαιώματα κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης τους στο ΧΑ (17-25 Ιανουαρίου).
Διάθεση μετοχών
Το Δημόσιο, ως προνομιούχος μέτοχος, θα έχει δικαίωμα προτίμησης, στο ποσοστό που του αναλογεί, σε περίπτωση που μετά την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης από τους δικαιούχους παραμείνουν αδιάθετες νέες μετοχές.
Δικαίωμα προεγγραφής χωρίς περιορισμό ανώτατου αριθμού μετοχών για την απόκτηση αδιάθετων μετοχών στην τιμή διάθεσης έχουν όσοι μέτοχοι ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους.
Σε περίπτωση που πάλι παραμείνουν αδιάθετες μετοχές, τότε αυτές θα διατεθούν κατά σειρά προτεραιότητας σε όσους άσκησαν το δικαίωμα, στην Ελλάδα με διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης και στο εξωτερικό μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών σε τιμή δεν θα είναι μικρότερη από την τιμή διάθεσης. Εφόσον υπάρξουν και πάλι αδιάθετες μετοχές, αυτές θα διατεθούν στους εγγυητές στην τιμή διάθεσης.