Ριζοσπαστικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που έγιναν δεκτές με πληθώρα αντιδράσεων από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους, προτείνει η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Το πνεύμα του σχεδίου απηχεί επιεικέστερες και πιο σύγχρονες αντιλήψεις, μειωμένες ποινές, εναλλακτικές ποινές (κοινωφελής εργασία κ.λπ.).
Σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης η επιτροπή υπό την πρόεδρό της, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελ. Συμεωνίδου – Καστανίδου, παρουσίασε σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα, για το οποίο ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι περιλαμβάνει πολλές καινοτόμες ρυθμίσεις.
Ενστάσεις και επιφυλάξεις
Πολλές ήταν πάντως οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις που διατύπωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Ασημακοπούλου και άλλοι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί κυρίως για τη μείωση του ύψους των ποινών, την κατάργηση της μετατροπής τους σε χρηματικές κ.λπ.
Στις καινοτομίες που προτείνει η επιτροπή, και θα τεθούν σε διάλογο με διάφορους φορείς, μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται:
Διευρύνεται σε όλα τα αδικήματα η δυνατότητα δήμευσης παράνομων περιουσιακών στοιχείων σε χέρια τρίτου.
Καταργούνται τα πταίσματα (τιμωρούνται μόνο με διοικητικές κυρώσεις). Καταργείται η μετατροπή (εξαγορά) ποινών που δημιουργούσε ανισότητα μεταξύ ευπόρων και μη ευπόρων.
Διευρύνεται η δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ποινών έως 3 ετών σε ήδη καταδικασμένους και σε πρωτόπειρους δράστες. Καταργούνται η δικαστική απέλαση, η αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και το «κατά συνήθεια» τελούμενο έγκλημα.
Καταργούνται η παρά φύση ασέλγεια (ίσχυε μόνο για άνδρες, όχι για τις γυναίκες), η διευκόλυνση ακολασίας άλλων, η απατηλή επίτευξη συνουσίας.