Η τροπολογία του ΥΠΕΚΑ για «κούρεμα» 25% στις τιμές των ΑΠΕ απειλεί τα αιολικά έργα
Τον… ασκό του Αιόλου άνοιξε η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το project Ήλιος και προβλέπει σημαντικό «ψαλίδι» της τιμής αποζημίωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εκτός των φωτοβολταϊκών.
Η τεχνολογία που πλήττεται άμεσα, λόγω και του μεγάλου αριθμου έργων που βρίσκονται σε λειτουργία, σχεδιάζονται ή και υλοποιούνται είναι τα αιολικά. Ηχηρά ονόματα του επιχειρείν μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Περιστέρης, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο Γιώργος Φειδάκης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γιώργος Μπόμπολας κ.ά., έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά για τη δημιουργία αιολικών πάρκων τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται πως με τη νέα τροπολογία θα… δουν τα έσοδά τους από την πώληση ρεύματος από αιολικά στον ΔΕΣΜΗΕ να συρρικνώνονται. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μέχρι σήμερα κάθε χρόνο, όπως εξηγεί στην “Deal” ο γενικός διευθυντής της RF Energy (συμφερόντων Γ. Φειδάκη – Β. Ρέστη), Γιάννης Παντούσης, οι τιμές των ΑΠΕ, πλην των Φωτοβολταϊκών, αναπροσαρμόζονταν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης μετά από γνώμη της ΡΑΕ. Ως βάση για την αναπροσαρμογή αυτή λαμβανόταν η μεσοσταθμική μεταβολή των τιμολογίων της ΔΕΗ, ενώ με βάση τους νόμους του 2006 και του 2010 για τις ΑΠΕ σε περίπτωση που δεν απαιτείται έγκριση των τιμολογίων της ΔΕΗ, οι τιμές αναπροσαρμόζονται σε ποσοστό 80% του δείκτη των τιμών καταναλωτή.
Η τροπολογία
Η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιώργο Παπακωνσταντίνου προβλέπει ότι οι τιμές των ΑΠΕ «αυξάνονται ενιαία κατ’ έτος σε ποσοστό 25% επί του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, όπως αυτός καθορίζεται από την Ελληνική Στατιστικής Αρχή. Η τελική τιμή ανά μεγαβατώρα της ενέργειας που προκύπτει μετά την αύξηση, στροφυλοποιείται με ακρίβια δύο δεκαδικών ψηφίων».
Με βάση την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η αναπροσαρμογή γίνεται προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η πραγματική απώλεια σε όρους αγοραστικής δύναμης. Συγκριτικά βεβαίως με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στα φωτοβολταϊκά το “haircut” για τα αιολικά είναι σαφώς μικρότερο ενώ και η μέθοδος της μείωσης είναι διαφοροποιημένη. Στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών υπήρξε επίσπευση και διεύρυνση των μειώσεων που ήδη προβλέπονταν από τον νόμο. Το «ψαλίδι» των fit τιμών για τις υπόλοιπες τεχνολογίες είναι έμμεσο και σταδιακό.
Οι συνέπειες
Από την στιγμή που οι τιμές αποπληρωμής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε πραγματικούς όρους μειώνονται, οι αιολικοί παραγωγοί εκτιμάται πως από την πώληση του ρεύματος θα έχουν μικρότερα έσοδα στα ταμεία τους, σε μια οικονομική συγκυρία που έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολη.
Το σκηνικό γύρω από τις επενδύσεις στην αγορά των αιολικών αναμένεται πως θα αλλάξει άρδην και απειλείται η υλοποίηση νέων έργων δεδομένου ότι πολλοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι θα καταστούν ασύμφορες οι επενδύσεις τους λόγω του ότι θα καθυστερήσει η απόσβεση του κόστους τους, συν το ότι οι περισσότεροι για να μπορέσουν να τις υλοποιήσουν έχουν λάβει δάνεια. Σημειώνεται ότι στα τέλη του 2011, λειτουργούσαν στη χώρα 1626,5 MW αιολικών, ενώ μόνο πέρυσι προστέθηκε νέα ισχύς 311,2 MW. Η αγορά παρά την κρίση αναπτύχθηκε σε ποσοστό 23,18%, όμως η νέα απόφαση θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της θετικής πορεία της.
Έντονες αντιδράσεις και από τον ΕΣΜΥΕ
Την αντίθεση του στην τροπολογία που προωθείται στην Βουλή εκφράζει και ο ΕΣΜΥΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδρουλεκτρικών Έργων).
Με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζει ότι η μείωση των τιμών πώλησης ενέργειας (fit) κατά 25% έρχεται να προστεθεί σε εκείνη που έγινε μέσω των ρυθμίσεων του Ν. 3851/2010 και από το 2010 υπήρξε συνολικά μια μείωση ίση με 3,5% σε σχέση με την καθορισμένη αναπροσαρμογή, στην τιμή των αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών έργων λόγω άπαξ κατάργησης της ενσωμάτωσης μερικών προηγούμενων αυξήσεων των τιμολογίων λιανικής της ΔΕΗ που δεν είχαν ακόμη ενσωματωθεί στις τιμές ΑΠΕ.
Δεδομένης της παραπάνω μείωσης του 3,5%, όπως αναφέρει ο ΕΣΜΥΕ, και επειδή μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η βασική τιμή πώλησης της ενέργειας παραμένει αμετάβλητη σε ονομαστική τιμή για τέσσερα συνεχή έτη, γεγονός που ισοδυναμεί με μια μείωση της τάξεως του 12,7% συνολικά για την παραπάνω περίοδο. Η βασική τιμή πώλησης για τα ΜΥΗΕ και τα χερσαία αιολικά έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη σε σταθερές τιμές 2000, κατά την τελευταία 10ετία.
«Η υιοθέτηση μειώσεων στα μικρά υδροηλεκτρικά και τα αιολικά με την σύγχρονη αύξηση της αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών δεν έχει προηγούμενο διεθνώς», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Τρίμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή της παραγωγής
Εκτός όμως από τη μείωση των τιμών πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ, οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν να… ξεριζώσουν και άλλα «αγκάθια» που σχετίζονται πολλά από αυτά με τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και αγοράς.
Πολλοί από αυτούς «διαμαρτύρονται» για το Δημόσιο – μπαταχτσή το οποίο δεν τους πληρώνει στην ώρα τους. Όπως υποστηρίζουν, αυτόν τον μήνα πληρώθηκαν για την παραγωγή του Δεκεμβρίου από τον ΔΕΣΜΥΕ, ενώ οι καθυστερήσεις ενίοτε ξεπερνούν και τους τρεις μήνες. Αν και οι πιέσεις τους για μεγαλύτερη συνέπεια είναι έντονες, ωστόσο δεν πιάνουν πάντα… τόπο. Οι καθυστερήσεις αυτές τους επιβαρύνουν οικονομικά. Και αν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν να εξυπηρετήσουν και τα τραπεζικά δάνεια, πληρώνοντας επιτόκιο κοντά στο 10%, αλλά και άλλες υποχρεώσεις, τότε η επιβάρυνση καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη.