Η κρίση και οι διαστάσεις που έχει πάρει αυτή στην Ελλάδα αλλά και ο κίνδυνος εξάπλωσης της σαν άλλος υιός θανατηφόρος στις χώρες της Ευρωζώνης, ήταν ο λόγος που οι Ευρωβουλευτές απαίτησαν από την τρόικα να εξηγηθεί ενώπιον τους για τα μέτρα που επέβαλαν.
Το κλίμα στις Βρυξέλλες μόνο ευχάριστο δεν όμως οι τροϊκανοί δεν πτοήθηκαν και άρχισαν να αναλύουν τις αιτίες που τους οδήγησαν στις (αιματηρές) αποφάσεις τους.
Ωστόσο σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην ελληνική οικονομική αλλά και η πολιτική σκηνή, η δήλωση του Πωλ Τόμσεν μέσω της οποίας άδειασε –και μάλιστα πανηγυρικά- όλη την ελληνική διακυβέρνηση των 2 τελευταίων ετών όταν ανέφερε πως οι Έλληνες (σ.σ υπουργοί Οικονομικών και Πρωθυπουργοί) ήταν αυτοί που αποφάσισαν τα άγρια μέτρα λιτότητας και όχι η τρόικα.
Απλώς υπενθυμίζεται ότι σε κάθε θυσία που καλούσαν τον ελληνικό λαό, προφασίζονταν πως ήταν απαίτηση της Τρόικας, κάτι το οποίο δεν ισχύει, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τόμσεν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ρεν: Μεγάλοι οι κίνδυνοι της εφαρμογής του νέου προγράμματος
«Είναι γεγονός ότι οι προβολές ανάπτυξης της τρόικας του Μαΐου ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Πολλοί παράγοντες συντέλεσαν σε αυτό, στο να είναι το αποτέλεσμα χειρότερο από ότι είχαμε προβλέψει», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν.
Ο κ. Ρεν είπε ότι ένας παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη ήταν η συζήτηση εμπλοκής του δημοσίου τομέα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, γεγονός ενίσχυσε την οικονομική αβεβαιότητα.
«Αυτό ενισχύθηκε από την έλλειψη ευρείας συναίνεσης για πολλές μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που ήταν στο πρώτο πρόγραμμα»,είπε προσθέτοντας ότι αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα.
«Ως αποτέλεσμα, δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος σε πολλές μεταρρυθμίσεις».
«Απαιτείται στήριξη και δεύτερον πρέπει να δούμε την ασθενή διοικητική ικανότητα της Ελλάδας κάτι που κάνουμε με την ομάδα δράσης», πρόσθεσε.
Πάντως, ο κύριος Ρεν τόνισε ότι το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλους κινδύνους ως προς την εφαρμογή του, κάτι που όπως είπε μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενισχυμένη πολιτική ενότητα και με συνεχή αποφασιστικότητα για να βελτιωθεί η ικανότητα της χωράς.
Τόμσεν: Αυτοί μας είπαν να πάρουμε φόρους
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Τρόικας στο ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να μπορέσει να ανταγωνιστεί στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.
«Πιστεύαμε ότι θα υπήρχε βελτίωση, αύξηση των επενδύσεων, όμως αντίθετα υπήρχε μια φθίνουσα πορεία», είπε ο κ. Τόμσεν αναφερόμενος στο πρώτο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
«Με το νέο πρόγραμμα θα αναχαιτίσουμε αυτή την εξέλιξη», πρόσθεσε.
Ο κ. Τόμσεν τόνισε ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο παραγωγική και εξήγησε ότι το δεύτερο πρόγραμμα στοχεύει στο να δημιουργηθούν, έστω και με καθυστέρηση, μετρά που θα υλοποιηθούν για να υπάρξει ανάπτυξη όσον αφορά στις επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Απαντώντας, δε, σε άλλες ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι οι Έλληνες ήταν αυτοί που επέλεξαν να βάζουν φόρους αντί να κόβουν δαπάνες…