Σωστό… ποτάμι οι κατατεθειμένες αιτήσεις νομιμοποίησης των αυθαιρέτων
Περί τις 40.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί τον τελευταίο μήνα για την υπαγωγή στο νόμο περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων, ανεβάζοντας το σύνολο των αιτήσεων στις 299.118 στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, αριθμός πάντως που υπολείπεται σημαντικά από τη συντηρητικότερη εκτίμηση η οποία αναφέρει πως υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκατ. αυθαίρετα.
Εκτιμάται δε ότι αν η κυβέρνηση επέμενε στη φορολόγηση όσων αυθαιρέτων υπάγονταν στη ρύθμιση η όλη διαδικασία θα βρισκόταν στον αέρα, με τους ιδιοκτήτες να παγώνουν τη συμμετοχή τους ακόμα και αν είχαν καταθέσει τη σχετική αίτηση.
Τα μέχρι τώρα εισπραχθέντα έσοδα από τα παράβολα είναι της τάξεως των 402 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση είναι πως αν όλες οι κατατεθειμένες αιτήσεις φθάσουν στο τελικό στάδιο τα συνολικά έσοδα θα είναι της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από την πρώτη φάση της εφαρμογής του νόμου (με βάση τις αρχικές καταληκτικές ημερομηνίες έληγε στο τέλος του 2011) το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) υπολόγιζε πως θα έχει έσοδα περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Από το συνολικό αριθμό των αιτήσεων οι 118.075 είναι σε αρχική επεξεργασία, οι 49.146 σε αρχική υποβολή, οι 93.468 σε προσωρινή υποβολή και μόλις οι 38.429 σε ολοκληρωμένη υποβολή.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχει παραταθεί μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2012. Η αντίστοιχη προθεσμία για την υποβολή του τεχνικού φακέλου, για τις υποβαλλόμενες, μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2012, αιτήσεις έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012. Πιθανή θεωρείται και νέα παράταση, κάτι που ζητούν αρκετοί φορείς, μεταξύ αυτών και το ΤΕΕ Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος που διεκπεραιώνει μέσω ηλεκτρονικού συστήματος την όλη διαδικασία.
Ωστόσο, από μηχανικούς που ασχολούνται για λογαριασμό πελατών τους με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, επισημαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη δεύτερη φάση. Όπως σημειώνεται, το ΥΠΕΚΑ δεν εκδίδει τις αναγκαίες οδηγίες και οι πολίτες, ενώ ήδη πληρώνουν, δεν έχουν εφαρμόσει πλήρως τον νόμο, κάτι που όμως δεν γνωρίζουν. Πρόβλημα είναι και για τους μηχανικούς, οι οποίοι αναγκάζονται να δίνουν προσφορές για την εργασία τους χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς θα πρέπει τελικά να παραδώσουν.