Ο Κυριακόπουλος «απειλεί» να μεταφέρει την έδρα του ομίλου
Πολλαπλές «εκρήξεις» προκαλεί η είδηση ότι ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εταιρίας του, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στο εξωτερικό. Στον πολιτικό κόσμο, γιατί μια τέτοια «φυγή» θα σήμαινε ανεπανόρθωτο πλήγμα για την οικονομία και για τα πλάνα προσέλκυσης νέων επενδυτών στην Ελλάδα.
Στον επιχειρηματικό κόσμο, γιατί η μετακόμιση της έδρας ενός ομίλου με κύκλο εργασιών κοντά στο μισό δισ. ευρώ (455,7 εκατ.), θα δημιουργούσε ντόμινο στην αγορά.
Φαίνεται, ωστόσο, πως με την ιδέα αλλαγής της έδρας ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ «φλέρταρε» εδώ και μήνες και την επεξεργαζόταν μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της S&B και «δεξί του χέρι», Κρίτωνα Αναβλαβή. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις του ελληνικού κράτους, αποτελούν τις βασικές αιτίες για την πιθανή «έξοδο» από την χώρα.
Το ακριβό κόστος του χρήματος στην Ελλάδα, στο οποίο έχουν αναφερθεί κατά καιρούς πολλοί επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα. Αυτό, τόνισε πρόσφατα, κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της S&B και ο κ. Κρίτων Αναβλαβής.
Η ανάγκη αναχρηματοδότησης δανείων του ομίλου ύψους 90 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Ιούνιο και τα οποία καλείται να αναχρηματοδοτήσει με επιτόκια 4% – 5% υψηλότερα σε σχέση με το παρελθόν, όταν πολλές ξένες τράπεζες προσφέρουν αρκετά ευνοϊκούς όρους είναι μία βασική αιτία για την αποχώρηση της S&B. Και ειδικά, όπως εξηγούν στελέχη της, όταν τα καθαρά έξοδα τόκων ήταν υψηλότερα κατά 49% το 2011 σε σχέση με το 2010, στα 6,4 εκατ. ευρώ, με περισσότερο από 2/3 αυτής της αύξησης να οφείλεται στα υψηλότερα επιτόκια.
«Το κράτος κάνει ό,τι μπορεί για να μας διώξει», έχει πει σε παλαιότερες δηλώσεις του ο πρόεδρος του ομίλου, αναφερόμενος στην πολλαπλή και αυστηρή φορολόγηση των επιχειρήσεων, η οποία τις «στραγγαλίζει». Στην S&B το ελληνικό Δημόσιο οφείλει περίπου 18 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ και όπως υποστηρίζει ο κ. Αναβλαβής, η εταιρία αναγκάζεται να χρηματοδοτεί τις επιστροφές αυτές, για τον πρόσθετο λόγο ότι έχει καθυστερήσει ο έλεγχος της χρήσης του 2010 και δεν μπορεί να προχωρήσει ο συμψηφισμός.
Η καταβολή υψηλότερων φόρων εισοδήματος και οι αυξημένες χρηματοοικονομικές δαπάνες, επηρέασαν αρνητικά και τον καθαρό δανεισμό της εισηγμένης, καθώς «σκαρφάλωσε» κατά 19,2 εκατ. ευρώ, στα 132,1 εκατ.
Εκτός από τους παραπάνω λόγους, «κεντρί» για την S&B Βιομηχανικα Ορυκτά αποτελεί και η δυσπιστία που αντιμετωπίζει σε διεθνές επίπεδο από τους πελάτες της στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές και αυτό γιατί οι εταιρίες του εξωτερικού είναι επιφυλακτικές κατά πόσο θα μπορεί ο ελληνικός όμιλος να τους εξυπηρετεί και μακροπρόθεσμα, δεδομένης της άσχημης οικονομικής συγκυρίας στη χώρα μας. Για έναν όμιλο, του οποίου το 95% του κύκλου εργασιών προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Βραζιλίας, η συγκεκριμένη αμφισβήτηση μόνο εποικοδομητική δεν είναι για τις συνεργασίες.
«Καμπανάκι» Ή πραγματικότητα;
Το «καμπανάκι» που έκρουσε ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος για την πρόθεση μετακόμισης της S&B προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Από τη μια εκείνα που είδαν ως «κακό οιωνό» μια πιθανή έξοδο από την Ελλάδα που θα ανοίξει τον… ασκό του Αιόλου και για άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.
Υπάρχουν όμως και πολλοί που υποστηρίζουν πως η «απειλή» που διατύπωσε ισχυρός άντρας της S&B δεν είναι παρά ένα «πυροτέχνημα» που σκοπό είχε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τους κυβερνώντες, ώστε να εφαρμοστεί ένα ευνοϊκότερο σύστημα φορολόγησης των εταιριών, αλλά και για να τακτοποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι υποχρεώσεις του κράτους προς την εισηγμένη.
Πάντως, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις και από εκείνη τη μερίδα του κόσμου, που κατά καιρούς πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στη Μήλο και πέτυχαν την καταδίκη του κ. Κυριακόπουλου και πέντε ακόμη υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου για περιβαλλοντική υποβάθμιση. Κατηγορούν τον επιχειρηματία για «αποικιοκρατική» λογική και με ειρωνικά σχόλια καταφέρονται εναντίον του, λέγοντας και με ειρωνικά σχόλια καταφέρονται εναντίον του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκείνος που υπερηφανεύεται ότι ο όμιλός του συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας της Μήλου και όχι μόνο κατά 30% τώρα ετοιμάζει βαλίτσες για το εξωτερικό»;
Από την πλευρά της, η εταιρία ξεκαθαρίζει παρόλ’ αυτά πως μόνο η έδρα της S&B θα αλλάξει, σε περίπτωση που ληφθεί οριστική απόφαση. Οι δραστηριότητες της εταιρίας δεν πρόκειται να φύγουν από την Ελλάδα και ιδίως εκείνες που αφορούν στη Μήλο και τον βωξίτη, οι εργαζόμενοι θα είναι Έλληνες και θα συνεχίσει να πληρώνει φόρους, καθώς θα λειτουργεί εδώ ως θυγατρική της holding εταιρίας που θα δημιουργηθεί εκτός συνόρων.
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ «ΚΥΜΑ» ΦΥΓΗΣ
«Υπ’ ατμόν» κι άλλοι επιχειρηματίες
Τη λύση της μετακόμισης στο εξωτερικό ή του περιορισμού των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα εξετάζουν εδώ και καιρό και άλλοι επιχειρηματίες πέραν του Οδυσσέα Κυριακόπουλου εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης και της οικονομικής κρίσης, συνδυασμός που μειώνει τις πωλήσεις και αυξάνει τις δαπάνες τους. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει το υπουργείο Οικονομικών, στελέχη του οποίου τονίζουν πως αν συμβεί τέτοιο, θα είναι καταστροφικό.
Μεταξύ των ισχυρών του χρήματος που φέρονται να σκέφτονται να φύγουν από την Ελλάδα είναι οι αδελφοί Γιάννης και Κυριάκος Φιλίππου της ΦΑΓΕ εξαιτίας των στρεβλώσεων της ελληνικής αγοράς και του ότι το 70% του τζίρου της γαλακτοβιομηχανίας οφείλεται στις εκτός συνόρων αγορές.
Πριν από μερικούς μήνες στους επιχειρηματικούς κύκλους συζητιόταν πως «υπ’ ατμόν»- αν και ο ίδιος το έχει διαψεύσει- είναι και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία αρτοσκευασμάτων φερόταν να εξετάζει τη μεταφορά της διοικητικής έδρας στη γειτονική Βουλγαρία λόγω των χαμηλότερων συντελεστών φορολόγησης. Μεταξύ των ονομάτων τα οποία έχουν κατά καιρούς ακουστεί για ανάλογη κίνηση είναι και του Ανδρέα Κανελλόπουλου της ΤΙΤΑΝ.
Η Coca Cola 3Ε του Γιώργου Δαυίδ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά κόντρα στις φήμες, όμως, πρόσφατα, στα πλαίσια της λειτουργικής αναδιάρθρωσης του ομίλου, έκλεισε τις δύο μονάδες του σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.