Η παντελής έλλειψη πολιτικού ενδιαφέροντος, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής εκλογικής δύναμης, γεγονός το οποίο είναι επακόλουθο της «μέγγενης» στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες.
Η ψυχρολουσία, από τα αλλεπάλληλα Οικονομικά μέτρα, που έχουν δεχτεί οι Έλληνες αλλά και το αβέβαιο αύριο, τους έχουν κάνει πολιτικά απαθείς, γυρίζοντας την πλάτη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Από την άλλη φαίνεται πως επιθυμούν ένα μικρότερο κράτος ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στις τοπικές υποθέσεις.
Σύμφωνα με έρευνα, την οποία πραγματοποίησαν οι σπουδαστές του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας των ΙΕΚ ΞΥΝΗ σε συνεργασία με το XINIS ACADEMIC RESEARCH CENTER, η συμμετοχή σε κομματικές δράσεις και εκδηλώσεις αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μικρής ομάδας ατόμων.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό να καταγραφεί η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στις πολιτικές συμμετοχικές διαδικασίες και να εξεταστούν σχετικοί δείκτες όπως η πληροφόρηση, η ενεργή συμμετοχή κλπ.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν –σε τυχαία δειγματοληψία- συνολικά 1.399 άτομα κατά το χρονικό διάστημα 19/03/2012 έως 30/03/2012, στο λεκανοπέδιο της Αθήνας με βασικό περιορισμό τα άτομα αυτά να έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και να έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μία φορά σε εκλογές (δημοτικές ή βουλευτικές).
Ενδιαφέρον για προσεχείς εκλογές
Χαρακτηριστικό στοιχείο της απογοήτευσης των πολιτών για την πολιτική σκηνή της χώρας, είναι το αποτέλεσμα της ερώτησης σχετικά με το ενδιαφέρον τους για τις επικείμενες εθνικές εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία (653 άτομα) δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται λιγότερο, 424 άτομα δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο, 233 εξέφρασαν το ίδιο ενδιαφέρον όπως και στις προηγούμενες και τέλος 89 άτομα δεν απάντησαν.
Ενίσχυση υποψηφίων και κομμάτων
Ένα ακόμα στοιχείο υπό διερεύνηση ήταν η συμμετοχή των πολιτών σε δράσεις ενίσχυσης πολιτικών υποψηφίων ή κομμάτων. Η γενική εικόνα είναι ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ενίσχυσε οικονομικά κομματικούς σχηματισμούς, ούτε συμμετείχε σε πολιτικές προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά και ούτε εργάστηκε ποτέ σε κάποιο πολιτικό γραφείο.
Γνώμη πολιτών και κυβερνήσεις
Σε επόμενη ερώτηση, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν συγκεκριμένες σχέσεις μεταξύ ψηφοφόρων, κυβερνήσεων και αντιπολιτευτικών δυνάμεων. Η γενική εικόνα είναι αρνητική, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, η πλειοψηφία:
– θεωρεί πως οι κυβερνήσεις δεν συνυπολογίζουν τη γνώμη των ψηφοφόρων.
– υποστηρίζει ότι η εκάστοτε αντιπολίτευση δεν μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις και
– ισχυρίζεται ότι οι ψηφοφόροι δεν μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση τελικών πολιτικών αποφάσεων
Συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες
Οι δημοτικές εκλογές εμφανίζονται νικητές σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, καθώς, όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, η συμμετοχή είναι σαφώς μεγαλύτερη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις τοπικές υποθέσεις.
Μείωση αριθμού βουλευτών
Σε επόμενη ερώτηση ζητήθηκε η γνώμη των συμμετεχόντων για πιθανή μείωση του αριθμού των βουλευτών με παράλληλη μεγέθυνση των εκλογικών περιφερειών. Η πλειοψηφία παρουσιάζεται αδιάφορη ενώ δεύτερη είναι η ομάδα των πολιτών που συμφωνεί με αυτή τη μεταρρύθμιση. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στο ακόλουθο γράφημα.
Το μέγεθος του κράτους
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τη γνώμη τους σχετικά με το επίκαιρο ζήτημα της μείωσης του κράτους και του δημοσίου τομέα, όπου η συρρίκνωση βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.