Την ανάγκη επίδειξης διαλλακτικότητας και διάθεσης συμβιβασμού από την Άγκυρα για την επίλυση του Κυπριακού υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας σε δείπνο το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
«Οι ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της άλλης πλευράς, οι εκδηλώσεις επιθετικής ρητορείας και οι επανειλημμένες απόπειρες διχοτομικών, εναλλακτικών «Σχεδίων Β», υπό τη δαμόκλειο σπάθη ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ουδόλως συμβάλλουν στην επίτευξη αποφασιστικής προόδου», διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Επανέλαβε ακόμη ότι η Ελλάδα θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, που θα δίνει, όπως είπε, τέλος στην παράνομη τουρκική κατοχή και στον εποικισμό. Εκτίμησε μάλιστα ότι «η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα καταστεί εφικτή μόνο μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την απαραίτητη προϋπόθεση, «της πλήρους συμμόρφωσής της προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, ο κ. Παπαδήμος ευχαρίστησε τον αδελφό κυπριακό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνει διά της αρωγής προς εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε «στο άριστο επίπεδο συνεργασίας», μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και τόνισε ότι κατά τις σημερινές συνομιλίες «ανανεώθηκε η προσήλωση στην ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών των δύο κρατών». Ευχαρίστησε ταυτόχρονα την Ελλάδα για τη βοήθεια και τη στήριξή της προς την Κύπρο διαχρονικά και σε όλα τα επίπεδα, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η θετική προσέγγιση της Λευκωσίας στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας δεν είναι άνευ όρων και η τουρκική ηγεσία οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, πρέπει να τερματίσει τις προκλήσεις που αφορούν την ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί τη θεσμική λειτουργία της Ένωσης.
Ο κ. Χριστόφιας κατάγγειλε ότι στο Κυπριακό η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία «προωθούν στην πράξη λύση δύο κρατών», ενώ διαβεβαίωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εξακολουθήσει να εργάζεται ακατάπαυστα για την εξεύρεση λύσης, «που θα προέρχεται από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».
Μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Χριστόφια και πριν από το επίσημο δείπνο ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού και τους προέδρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ κ.κ. Μάριο Καρογιάν και Γιαννάκη Ομήρου.