Η αναποτελεσματικότητα των ελληνικών μηχανισμών είσπραξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θορύβησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το οποίο επανέρχεται με αυστηρές συστάσεις προς την Κυβέρνηση.
Σε συνάντηση που είχε κλιμάκιο του ΔΝΤ με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Μιχάλη Χάλαρη, συζητήθηκε το θέμα και επισημάνθηκε ότι οι μηχανισμοί που υπάρχουν σήμερα δεν αποδίδουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη Αρχή στο ΙΚΑ, που θα αναλάβει την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ μακροπρόθεσμα να αλλάξει άρδην ο μηχανισμός είσπραξης.
Ταυτόχρονη καταβολή
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένεται η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για την ταυτόχρονη καταβολή μισθών, εισφορών και φόρου εισοδήματος, από την 1η Ιουνίου. Η καταβολή θα γίνεται ταυτόχρονα μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ. Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθούν νέες παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις, ενώ έμφαση θα δοθεί στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οι ρυθμίσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και η τελευταία εκπνέει στις 30 Απριλίου, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ, έχουν ρυθμιστεί ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,17 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για 5,5 δισ. ευρώ, ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΑΕΕ όπου έχουν ρυθμιστεί μόλις 183 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 4 δισ. ευρώ. Αναλυτικά, στο ΙΚΑ έχουν υποβληθεί 74.903 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 55.213. Στον ΟΑΕΕ, έως το τέλος Μαρτίου υποβλήθηκαν 22.000 αιτήσεις.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, μεγαλώνει η έλλειψη ρευστότητας στους δύο μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς της χώρας και, σε συνδυασμό με τα ποσά που έχουν προϋπολογισθεί για χρηματοδότηση, δημιουργούνται νέες «μαύρες τρύπες».
Στο «κόκκινο»
Ήδη, το ΙΚΑ έχει εισπράξει το 64,4% της (μειωμένης λόγω μνημονίου) κρατικής επιχορήγησης του 2012 (1,4 δισ. ευρώ) και, μολονότι υπολογίζει να απορροφήσει επιπλέον ένα δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά αυτά δεν διασφαλίζουν στο σύνολό τους τις πληρωμές έως το τέλος του χρόνου.
Την ίδια στιγμή, στο «κόκκινο» βρίσκεται και ο ΟΑΕΕ, με μειωμένη κρατική επιχορήγηση (800 εκατ. ευρώ από τα οποία έχει εισπράξει τα 240 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο). Τα έσοδα για τον κλάδο σύνταξης υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.
Ρύθμιση οφειλών
Υπενθυμίζεται ότι, με τη ρύθμιση οφειλών, που παρατάθηκε έως τις 30 Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η ρύθμιση οφειλών προβλέπει έκπτωση 100% επί των πρόσθετων τελών για εφάπαξ καταβολή ή έως έξι διμηνιαίες δόσεις και 75%, σε περίπτωση εξόφλησης από επτά έως δέκα δόσεις, ενώ για αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις η έκπτωση είναι 40% επί των πρόσθετων τελών. Για όλους όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έως τις 31/12/2012.
Στο διάστημα που απομένει, δεν προβλέπονται ουσιώδη αποτελέσματα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα, με την αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις μισθών να οδηγούν σε ανάλογες μειώσεις στα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών.
Ανεργία – Απώλειες
Οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι σήμερα, από την οικονομική κρίση και ειδικότερα την αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις στους μισθούς, υπολογίζονται στα 6 δισ. ευρώ, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.
Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και νέες μειώσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών καλύπτουν σήμερα το 50% στην αγορά και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.