Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας πήρε ξανά την ανιούσα και ο «ιός» απειλεί με εξάπλωση στην Ιταλία
Εξαντλείται η θετική επίδραση του 1 τρισ. ευρώ των φθηνών τριετών δανείων που έριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αγορά, καθώς το κόστος δανεισμού της Ισπανίας επιστρέφει στα υψηλά 5 μηνών, έπειτα από την αποκλιμάκωσή του το προηγούμενο διάστημα.
Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 5,8%, εκεί όπου βρισκόταν πριν από την πρώτη πράξη μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (LTRO), το Νοέμβριο.
Χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ευνοήθηκαν ιδιαίτερα από το LTRO, καθώς οι τράπεζές τους χρησιμοποίησαν τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, τα οποία δίνουν υψηλότερες αποδόσεις. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις του LTRO για την οικονομία θα γίνονταν εμφανείς με τον καιρό. Όμως, traders διαπιστώνουν ότι η ευνοϊκή επίδραση έχει ήδη εξανεμιστεί, καθώς τόσο τα ισπανικά όσο και τα ιταλικά ομόλογα υποχωρούν, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να αυξάνεται.
Η αγορά ομόλογων ανησύχησε ιδιαίτερα έπειτα από την πρόσφατη απογοητευτική δημοπρασία της Ισπανίας, όπου η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη τόσο με την αύξηση του κόστους δανεισμού όσο και με την αδυναμία της να αντλήσει το πλήρες ποσό που αναζητούσε. Σε δημοπρασία που πραγματοποίησε στις 4 Απριλίου, η ισπανική κυβέρνηση κατάφερε να πουλήσει ομόλογα 2,59 δισ. ευρώ, έναντι του ανώτερου στόχου των 3,5 δισ. ευρώ που είχε θέσει. Επιπλέον, αναγκάστηκε να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για να βρει αγοραστές. Για τα ομόλογα λήξης 2020, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,338%, έναντι 5,156% που ήταν στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία. Για τα ομόλογα λήξης 2016, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,319% έναντι 3,376%, και για τα λήξης 2015 στο 2,89%, έναντι 2,44%.
«Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ισπανία είναι σοβαρές. Το κλίμα στην αγορά είναι ευμετάβλητο. Για αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice.
Οι ανησυχίες εξαπλώνονται και στην Ιταλία, καθώς ο Mario Monti δυσκολεύεται να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 5,5%. Ήδη, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός έχει αναγκαστεί να μετριάσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να τις περάσει από το κοινοβούλιο. Όμως, εξακολουθεί να συναντά αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο και τα συνδικάτα.
Και όλα αυτά, την ώρα που ο πρόεδρος της ΕΚΤ δέχεται πιέσεις κυρίως από τη Γερμανία και τη Bundesbank για τη λεγόμενη «έξοδο», την απόσυρση των έκτακτων μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Γερμανία ανησυχεί ότι η ρευστότητα του 1 τρισ. ευρώ που έριξε στο σύστημα ο Draghi θα προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Μάρτιο στο 2,6%, επίπεδα υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2%.