Το Εργατικό κόμμα κάλεσε σήμερα Δευτέρα να επιβληθούν εκ νέου έκτακτοι φόροι στα μπόνους των ανωτάτων στελεχών των τραπεζών, εκφράζοντας τη θέση ότι η κυβέρνηση οφείλει να εισπράξει περισσότερα από τον τομέα.
Η κυβέρνηση συνασπισμού προσπαθεί να αποκαταστήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην είσπραξη εσόδων από τις τράπεζες και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, ωστόσο επικριτές της θεωρούν ότι είναι πολύ υποχωρητική.
Οι εισφορές των τραπεζών που θα καταγράφονται στους ισολογισμούς τους, που θεωρούνται ως ο προσφορότερος τρόπος για τη μακροπρόθεσμη φορολόγησή τους, αναμένεται να φθάσουν τα 2,5 δις στερλίνες όταν το μέτρο εφαρμοστεί πλήρως.
Το μέτρο της εφάπαξ επιβολής φορολογίας στα μπόνους το 2010 -που εφάρμοσε η κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία έχασε την εξουσία τον Μάιο- εισέφερε στα κρατικά ταμεία 3,5 δισ. στερλίνες, κατά επίσημα στοιχεία.
“Δεν είναι σωστό όταν οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξήσεις χαμηλότερες του πληθωρισμού –εάν παίρνουν αυξήσεις– και οικογένειες βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται, τα ανώτατα στελέχη των τραπεζών να συνεχίζουν να απολαμβάνουν άφθονα μπόνους που φθάνουν το χρόνο ποσά που οι περισσότεροι άνθρωποι δε θα κερδίσουν σε ολόκληρη τη ζωή τους”, σχολίασε ο εκπρόσωπος των Εργατικών για θέματα που άπτονται της εθνικής οικονομίας Άλαν Τζόνσον.
Οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης συνασπισμού για τη μείωση έως και εκμηδένιση του δημοσιονομικού ελλείμματος, που προσεγγίζει το 10%, ως τις επόμενες εκλογές, το 2015, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας και εξόδου από την ύφεση. Προτείνουν οι τράπεζες να πληρώσουν υψηλότερους φόρους για να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνητικές δαπάνες και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.
Άλλο στέλεχος των Εργατικών είπε ότι το κόμμα θέλει να δει μια μακροπρόθεσμη λύση όσον αφορά τις τράπεζες που να εισφέρει στα κρατικά ταμεία πάνω από 2,5 δισ. στερλίνες το χρόνο, χωρίς να διευκρινίσει το ακριβές ποσό.
Η κυβέρνηση ελέγχει μέρος των μετοχών της RBS και του ομίλου Lloyds Banking, μετά τις παρεμβάσεις της για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και υπουργοί πασχίζουν να πείσουν τα ιδρύματα του τομέα να περιορίσει τα μπόνους, ή να μεγεθύνει τον δανεισμό σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, κάλεσε σήμερα Δευτέρα τις υποστηριζόμενες από το κράτος τράπεζες να επιδείξουν “ευαισθησία”, μετά την έκκληση που τους απηύθυνε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, να δώσουν μικρότερα μπόνους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Telegraph, ο διευθύνων σύμβουλος της RBS, Στίβεν Χέστερ, θα λάβει μπόνους 2,5 εκατ. στερλίνες εφέτος.”Κρίση; Ποια κρίση; Είναι ξανά ώρα για μπόνους!”, ανέφερε χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα. Σχολιάζοντάς το, ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ είπε ότι “δε θα έπρεπε να λάβει τέτοιας κλίμακας μπόνους”, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει, ως πλειοψηφικός μέτοχος, στις πρακτικές που ακολουθούνται όσον αφορά τη μισθοδοσία των ανωτάτων στελεχών.