«Συναγερμός» για τον έλεγχο της Tρόικας στις 19 και 21 Mαΐου
Μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ θα ληφθούν τον Ιούνιο για τη διετία 2013-2014, ενώ η Tρόικα θα ζητήσει και νέα μέτρα, πλέον των προαναφερθέντων, εφόσον διαπιστώσει αποκλίσεις στον υπό εκτέλεση προϋπολογισμό. Ήδη εκφράζονται σκέψεις για το ενδεχόμενο να μειωθεί από 8% σε 7% το ποσοστό της μηνιαίας εκταμίευσης κονδυλίων του προϋπολογισμού σε υπουργεία και φορείς, ενώ η προεκλογική περίοδος που επίσημα ξεκινάει σήμερα, μπορεί να προκαλέσει επίφοβες αποκλίσεις στον φετινό προϋπολογισμό.
Ο Υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης έχει δώσει για τον λόγο αυτόν εντολές, τόσο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όσο και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων να μην υπάρξει κλίμα χαλάρωσης, καθώς σε τέτοια περίπτωση οι απαιτήσεις της Tρόικας θα πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση να αναγκαστεί να λάβει παραπάνω μέτρα.
Η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, θα έχει δύο εβδομάδες στη διάθεση της για να προετοιμαστεί για τις επισκέψεις των Tροϊκανών, αφού ελεγκτές της Τρόικας πρόκειται να φθάσουν στην Αθήνα στο διάστημα μεταξύ 19 και 21 Μαΐου και ουσιαστικά θα είναι ο πρώτος έλεγχος που θα κάνουν στο πλαίσιο της νέας δανεικής σύμβασης, που θα πραγματοποιήσουν για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να έχει εισπράξει 1 δισ. ευρώ από βεβαιωμένες οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών, το 20% των οφειλών του τρέχοντος έτους, να έχει διενεργήσει 600 ελέγχους φορολογουμένων με μεγάλη περιουσία και 5.000 για την απόδοση του ΦΠΑ και να έχει εισπράξει πάνω από το 50% των φόρων και των προστίμων που έχουν καταλογισθεί από το σύνολο των προσωρινών ελέγχων.
Ωστόσο, οι ελεγκτές της Tρόικας θα καταλάβουν τις θέσεις τους σε νευραλγικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης πριν τη διεξαγωγή των εκλογών και θα παραμείνουν εκεί και μετά από αυτές, εποπτεύοντας σε καθημερινή βάση τη… διαδρομή των δόσεων. Οι ελεγκτές θα καταγράφουν δίπλα από την κάθε προαπαιτούμενη δράση που απαιτείται τον βαθμό προόδου της.
Oι δεσμεύσεις
Πρόκειται για μία σειρά κομβικών δράσεων που ξεκινούν από την ολοκλήρωση εκκρεμών υποχρεώσεων του πρώτου τριμήνου και φτάνουν μέχρι τη λεπτομερή προετοιμασία και εφαρμογή των νέων. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1% το τρέχον έτος και 4,5% το 2015, ανεξαρτήτως του ρυθμού ύφεσης. Τα πιο βασικά από αυτά είναι:
1. Κατάρτιση σχεδίου περικοπών δαπανών 11,5 δισ. ευρώ. Θα ψηφιστούν δια νόμου με το νέο Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνιο. Είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει συντάξεις και κοινωνικές μεταβιβάσεις, αμυντικές δαπάνες, αναδιάρθρωση της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων, αναδόμηση των παροχών πρόνοιας.
2. Μείωση κατά μέσο όρο 12% στα αποκαλούμενα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, στα οποία το νέο μισθολόγιο δεν ισχύει. Ουσιαστικά θα μειωθούν οι μισθοί των πανεπιστημιακών, των δικαστικών, των ιατρών.
3. Νέο Εθνικό Φορολογικό με κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέους συντελεστές ΦΠΑ, ενιαίος φόρος για τα ακίνητα και νέα κλίμακα φορολόγησης για τα φυσικά, νομικά πρόσωπα.
4. Αύξηση στις αντικειμενικές αξίες για να ευθυγραμμιστούν σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς.
5. Νέες περικοπές στις φαρμακευτικές δαπάνες τον Ιούνιο, εάν αποδειχθεί ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
6. Πέραν των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο, θα πρέπει να καθορισθούν οι δράσεις για τη μείωση του κράτους, το κλείσιμο δημόσιων φορέων, οι νέες φορολογικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, η αλλαγή του συστήματος προμηθειών, η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, το εθνικό κτηματολόγιο και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
7. Οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα μειωθούν, τόσο γιατί έτσι έχει συμφωνηθεί, όσο και γιατί η ύφεση και η ανεργία έχουν κατακρημνίσει τα έσοδα των ταμείων. Ήδη, με τον τελευταίο νόμο που έχει ψηφιστεί, τον Ιούλιο αναμένεται να αλλάξουν όλα στις επικουρικές συντάξεις. Έχει συμφωνηθεί η παρέμβαση στα εφάπαξ και μένει να αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις ή αύξηση στις εισφορές.
«Kούρεμα» στους μισθούς
Νέα παρέμβαση αναμένεται να γίνει και στους κατώτατους μισθούς, βάσει της επανεξέτασης των όσων ισχύουν στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παρά το γεγονός ότι καταγράφεται επίσημη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και κατά 35%, πολύ παραπάνω δηλαδή από το 22% που προβλέπεται στους κατώτατους μισθούς ή ακόμη και το 32% που αφορά στους νέους, μια ακόμη παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται δεδομένη.
Οι πιέσεις αφορούν στους κατώτατους μισθούς, καθώς ήδη υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτό στο νέο μνημόνιο, ενώ είναι ανοιχτό το θέμα των περικοπών σε 13ο και 14ο μισθό. Στις 14 Μαΐου λήγει η τρίμηνη διορία που δίνει το νέο Μνημόνιο, προκειμένου να υπογραφούν κλαδικές συμβάσεις, στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες έχουν λήξει. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν στη μείωση των μισθών, μέσω της υπογραφής ατομικών συμβάσεων.
Σειρά δυσμενών παρεμβάσεων αναμένονται και για το ασφαλιστικό όπως είναι η μείωση των επικουρικών, η παρέμβαση στα εφάπαξ και η περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων. Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών έχουν μπει 89 κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα, με στόχο την περικοπή 1,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Πιθανή είναι και νέα μείωση των κύριων συντάξεων, κυρίως στα ταμεία που αντιμετωπίζουν άμεσα ταμειακά ελλείμματα, τα οποία δεν πρόκειται να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το ΙΚΑ, έχει μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, καταναλώσει περισσότερο από το 60% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΕ δείχνει έλλειμμα της τάξης των 844 εκατ. ευρώ. Στο πεδίο των εφάπαξ, το μνημόνιο προβλέπει περιορισμό των εφάπαξ, σύνδεση της παροχής με το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί, ακόμη και επιστροφή των εφάπαξ που έχουν καταβληθεί και δεν αντιστοιχούν σε εισφορές…