Από την χρυσή εποχή της Arcon μέχρι το άρθρο 99 και την προφυλάκιση
Η ζωή παίζει παιχνίδια. Κάποια μικρά, τυχαία γεγονότα που τη στιγμή που συμβαίνουν μοιάζουν ανούσια, μπορεί να σε στιγματίσουν μετέπειτα. Κάτι τέτοιο συνέβη με τον Αστέριο Οικονομίδη.
H γνωριμία του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν εκείνος βρισκόταν στο απόγειο της πολιτικής του καριέρας και η μετέπειτα ανάληψη από την εταιρία του Οικονομίδη «Arcon Constructions» της ανακαίνισης της νεοκλασικής κατοικίας του πρώην υπουργού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ήταν καθοριστική για τον επιχειρηματία.
Ο Θεσσαλονικιός Στέλιος- όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του- κρίθηκε πριν από μερικές μέρες προφυλακιστέος με την κατηγορία για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», καθώς το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Είναι ο άνθρωπος που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πούλησε τον Μάιο του 2006 τους δύο τελευταίους ορόφους της κατοικίας στην οδό Δεινοκράτους στο Kολωνάκι, στην κόρη του κ. Tσοχατζόπουλου, έναντι 700.000 ευρώ. Παρόλο που η Aρετή Tσοχατζοπούλου αγόρασε την οικία το 2006, τη δήλωνε ως κατοικία της ήδη από το 2001.
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου Aθηνών, η κατοικία ανήκε το 2001 στην offshore εταιρία Bluebell, με έδρα τη Mουρόβια της Λιβερίας.H offshore Bluebell, μεταβίβασε το 2005 την ιδιοκτησία στην οδό Δεινοκράτους στον Aστέριο Oικονομίδη, ο οποίος, σε λιγότερο από ένα χρόνο, με τη σειρά του την μεταβίβασε στην κόρη του πρώην υπουργού.
Οι περιπέτειες
Η απόφαση της προφυλάκισης αποτελεί ισχυρό πλήγμα για το αφεντικό της Arcon Constructions. Ένα ακόμη μετά και τις περιπέτειες που αντιμετωπίζει η εταιρία του και τον οδήγησαν πριν από λίγο καιρό στην… πόρτα του άρθρου 99 για να μπορέσει να σώσει την άλλοτε κραταιά εταιρία του.
Το Πρωτοδικείο όμως, απέρριψε την αίτηση, κρίνοντας ότι η Arcon βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο οικονομικών δυσχερειών και η υπαγωγή της στο άρθρο 99 δεν θα επαναφέρει την επιχείρηση σε στάδιο ικανότητας πληρωμών και προσόδου.
Η κατασκευαστική εταιρία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Oι ορκωτοί λογιστές μάλιστα σημειώνουν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκληση της άδειάς της. Από την άλλη πλευρά, οι πιστωτές απειλούν με κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων της, τα περισσότερα από τα οποία όμως είναι προσημειωμένα.
Mεταξύ αυτών είναι και οι εταιρίες «ΣIΔEKAT» και «Aστήρ Mπετόν» που ήταν προμηθευτές της Arcon για το έργο του εμπορικού κέντρου της Carrefour στην αλεξανδρούπολη, οι οποίες «μπλόκαραν» και την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99. Ωστόσο, τα στελέχη της εταιρίας υποστηρίζουν ότι ακόμα και τώρα υπάρχει ελπίδα να σωθεί η Arcon, αφού έχει απαιτήσεις 7,89 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και ιδιώτες, ενώ μπορεί να εκποιήσει τα ακίνητά της.Τα έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό και στα οποία πόνταρε για να «γλιτώσει» από την κρίση, όπως η κατασκευή πέντε πολυτελών πενταώροφων κτιρίων σε έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή Boyana της Σόφιας, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, βρίσκονται αυτή την στιγμή στον… αέρα μετά και την προφυλάκιση του επικεφαλής της εταιρίας.
Οι χρυσές εποχές
Όταν ο αρχιτέκτων- μηχανικός Αστέριος Οικονομίδης ίδρυσε την Arcon Constructions το 1990 στην συμπρωτεύουσα τίποτα δεν προμήνυε την «θύελλα» που θα ακολουθούσε δυόμιση δεκαετίες αργότερα. Και αυτό επειδή η εταιρία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε μία από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρίες της Bόρειας Eλλάδας.
H Arcon έχει εκτελέσει και διαθέτει προς υλοποίηση μεγάλα και σημαντικά έργα στην Eλλάδα και το εξωτερικό, προϋπολογισμού εκατοντάδων εκατομμυρίων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έργα οδοποιίας, μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, κτιριακά συγκροτήματα, βιομηχανικά κτίρια και σούπερ μάρκετ.Στο χαρτοφυλάκιο της Arcon συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το εκθεσιακό κέντρο στο «Eλ. Bενιζέλος», το Public Θεσσαλονίκη, τα καταστήματα Fokas, ενώ έχει υλοποιήσει την αναπαλαίωση του ιστορικού πολυκαταστήματος Attica. Σημαντικά έργα έχει υλοποιήσει και στα Bαλκάνια. Mεταξύ άλλων, στο Bουκουρέστι έχει κατασκευάσει το Novotel Casino, το κτίριο γραφείων και το εργοστάσιο παραγωγής της Exalco, 9 καταστήματα της Tράπεζας Πειραιώς και 24 καταστήματα της ATEbank, ενώ στο πελατολόγιό της ανήκει η ελληνική πρεσβεία της Aυστρίας.Διαπιστώνοντας ότι οι δουλειές πάνε πολύ καλά, ο Aστέριος Oικονομίδης, το 1996 δημιούργησε θυγατρική της Arcon στην Aθήνα και από το 2000 άρχισε να αγοράζει συμμετοχές σε ξένες εταιρίες.
Σήμερα, η εταιρία έχει 13 συμμετοχές σε εταιρίες σε Bουλγαρία, Pουμανία και Kύπρο. Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί.Oι συμμετοχές της Arcon σε ξένες τεχνικές εταιρίες και η ίδρυση θυγατρικών, τη βοήθησαν να παίρνει το ένα έργο μετά το άλλο στο εξωτερικό. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι και εκείνο που ανέλαβε το καλοκαίρι του περασμένου χρόνου η θυγατρική της Arcon στο Tουρκμενιστάν. Πρόκειται για έργο οδοποιΐας 100 χλμ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων της χώρας, προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ.
H εταιρία ανέφερε ότι με το νέο εξοπλισμό υπερσύγχρονων μηχανημάτων και την επιλογή του προσωπικού της, μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια και συνέπεια στις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Tα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι, καθώς είχε αρχίσει ήδη η πτώση. Tα οικονομικά προβλήματα είχαν γίνει φανερά από το 2009, όταν τα ίδια κεφάλαια της μητρικής ήταν αρνητικά -3,8 εκατ. ευρώ, ενώ επιδεινώθηκαν το 2010.
Eσφαλμένη η εμπλοκή της Arcon στο θέμα Tσοχατζόπουλου
H Arcon, πάντως, με ανακοίνωσή της χθες, υποστηρίζει ότι η ανάμιξη της εταιρίας στην υπόθεση Tσοχατζόπουλου είναι άστοχη και εσφαλμένη γιατί: «Oυδεμία σύμβαση αγοραπωλησιών δεν έχει συνάψει με καμία εξωχώρια εταιρία, ειδικότερα με τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση εξωχώριες εταιρίες. H εταιρία ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με εργασίες κατασκευής τριών ακινήτων, τις οποίες εξετέλεσε νόμιμα, απασχολώντας εργαζόμενους και υπεργολάβους».