Το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αναζητήσουν οι ελληνικές τράπεζες στην αγορά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10% των κεφαλαιακών αναγκών για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στα ελάχιστα επιτρεπτά όρια.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και τις προβλέψεις για τις τελικές αποφάσεις ως προς τη φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση των ζημιών από το PSI, υπολογίζεται ότι οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίησή τους έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περί τα 25 δισ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον της αγοράς στέφεται στις αποφάσεις για τη λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών από το PSI, στους όρους παρέμβασης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, και στα τελικά πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κεντρική τράπεζα, συνεκτιμώντας και τα στοιχεία της Blackrock για τα «κόκκινα» δάνεια, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα τελικά πλάνα ανακεφαλαιοποίησης προς το τέλος Μαΐου.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατός ο ακριβής προσδιορισμός του τελικού ελλείμματος κεφαλαίων για τους εξής λόγους:
Πρώτον, στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησαν την περασμένη Παρασκευή οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, δεν περιλαμβάνονταν οι ζημιές που θα προκύψουν από την έκθεση της Blackrock για τις επισφάλειες.
Δεύτερον, αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τον καθορισμό των ζημιών από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να περιορίσουν τις ανάγκες σε κεφάλαια έως και κατά 15 δισ. ευρώ.
Βέβαιη θεωρείται πάντως από τις διοικήσεις των τραπεζών η αλλαγή του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο, που εκτιμάται ότι θα διασφαλίσει τη μείωση κατά 20% των προ φόρων ζημιών από το PSI.
Σημειώνεται πάντως ότι στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, δεν έγινε από όλους τους ομίλους ίδια χρήση της σχετικής νομοθεσίας, γεγονός που δεν επιτρέπει την χωρίς επεξεργασία σύγκριση των μεγεθών που γνωστοποιήθηκαν.
Τα 18 δισ. ευρώ για τα οποία χρειάστηκε να παράσχει βεβαίωση κάλυψης το ΤΧΣ υπολογίστηκαν με βάση τις προ φόρων ζημιές ύψους 25 δισ. ευρώ που δημοσιοποιήθηκαν, προκειμένου ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας να διαμορφωθεί πάνω από το 8%.
Μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι εποπτικοί κανόνες γίνονται, βάση των συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ αυστηρότεροι, καθώς οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν το δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) πάνω από το 9%.
Η HSBC εκτιμά ότι για να συμβεί αυτό στους 4 μεγαλύτερους ομίλους, χωρίς να συνεκτιμά τις επιπτώσεις από την Blackrock, χρειάζονται επιπλέον 4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό λογαριασμό στα 22 δισ. ευρώ.