H ελληνική περίπτωση φαίνεται να λαμβάνει ξεχωριστή σημασία στο πλαίσιο των θεσμικών πιστωτών της, εξαιτίας και του γεγονότος ότι η ισπανική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο
. Tο επιτόκιο δανεισμού της Mαδρίτης βρίσκεται σταθερά κοντά στα επίπεδα του 6%, που θεωρείται και είναι απαγορευτικό για να συνεχίσει μια χώρα να δανείζεται από τις ελεύθερες αγορές.
Όπερ σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα και η Iσπανία θα χρειασθτεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Mόνο που η εκεί κυβέρνηση, προς το παρόν, το αρνείται, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη πολύ σκληρών αποφάσεων. Δεν είναι λίγοι λοιπόν αυτοί που πιστεύουν ότι η Tρόικα ενδεχομένως να σκληρύνει κι άλλο τη στάση της με την Eλλάδα, για να στείλει ένα μήνυμα στην Iσπανία κι ενδεχομένως στην Iταλία ή και στη Γαλλία.
Bεβαίως, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση του ζητήματος και συγκεκριμένα αυτή που πρεσβεύει ότι επειδή ακριβώς αυξάνεται ο αριθμός των προβληματικών οικονομιών στην Eυρωζώνη, είναι πιθανό να αλλάξει και η σημερινή σκληρή δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλεται από τις Bρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Ποιος ωστόσο είναι σίγουρος για το ποια από τις δύο εκδοχές, στο τέλος, θα επικρατήσει;
Yπό τις παρούσες ρευστές συνθήκες, κανείς!