Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν την προεκλογική διαδικασία στην Ελλάδα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, καθώς σε συνδυασμό με τον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία, η 7η Μαΐου αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ευρωζώνης εν μέσω κρίσης.
Για την αβεβαιότητα που κυριαρχεί στη χώρα μας όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα κάνει λόγο το σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, επισημαίνοντας τις πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να μην συγκεντρώσει αρκετά υψηλό ποσοστό για να εγγυηθεί μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «κάποιοι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εξοργιστεί με τις επανειλημμένες υπεκφυγές του κ. Σαμαρά σχετικά με το εάν η παράταξή του θα προσφέρει στήριξη στο πακέτο διάσωσης».
Μετά, όμως, τα αυξημένα ποσοστά δημοτικότητας που εμφανίζουν τα κόμματα της αριστεράς και άλλες μικρές παρατάξεις, η οργή των Ευρωπαίων υποχώρησε, καθώς ο κ. Σαμαράς φαίνεται στις Βρυξέλλες ως η καλύτερη επιλογή για να συνεχίσει το πρόγραμμα της Ελλάδας, επισημαίνει η εφημερίδα.
Τη σοβαρή απειλεί που συνιστά για τη σταθερότητα της ευρωζώνης η εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα υπογραμμίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, καθώς από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει ξεκάθαρος νικητής.
«Είτε τα δύο κόμματα θα εγκαινιάσουν μια απρόθυμη συνεργασία με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να σχηματιστεί ένας ευρύς συνασπισμός με μικρότερα κόμματα, τα οποία αντιτίθενται στο μνημόνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την πίεση στη νέα κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί μέρος του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της χώρας», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με το Reuters, κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν πως οι κάλπες της Κυριακής μπορεί να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και να φέρουν την Ελλάδα στη δύσκολη θέση που βρισκόταν πέρυσι το Νοέμβριο, όταν συζητείτο έντονα η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Έντονες είναι, πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ανησυχίες ότι ένα αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία και την Ιταλία, εκτινάσσοντας σε επικίνδυνα επίπεδα το κόστος του δανεισμού τους.
Και στη Γερμανία, όμως, οι αρθρογράφοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνόφωνη έκδοση της Deutsche Welle, προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών σε συνδυασμό και με την έκβαση του β’ εκλογικού γύρου στη Γαλλία.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αφιερώνει σήμερα σχεδόν ολόκληρη τη δεύτερη σελίδα της στις βουλευτικές εκλογές με την επισήμανση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αλλαγών.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι πολιτικοί για πρώτη φορά δεν κάνουν προεκλογική εκστρατεία στους δρόμους, παρά μόνο μέσω από τους τηλεοπτικούς δέκτες. « Η οργή είναι μεγάλη στη χώρα και οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι και μετά τις εκλογές της Κυριακής δεν θα υπάρχουν πολλές επιλογές», σημειώνει.
«Όταν οι Έλληνες ξυπνήσουν μετά την 6η Μαΐου θα έχει τελειώσει μια ολόκληρη εποχή» γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα die Zeit. «Οι κομματικές δυναστείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν θα υπάρχουν πια, γιατί τους αποδίδεται ευθύνη για την πολιτική λιτότητας, τη διαφθορά αλλά και το νεποτισμό. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν διψήφια ποσοστά στα κόμματα διαμαρτυρίας. Στο Κοινοβούλιο θα σχηματιστεί μια αντιπολίτευση που δεν θα έχουν ξαναζήσει οι Έλληνες» σημειώνει η εφημερίδα.
Τέλος, ως «χώρα των απείθαρχων ψηφοφόρων» παρουσιάζει την Ελλάδα ο ανταποκριτής της εφημερίδα TAZ στην Αθήνα Γιάννης Παπαδημητρίου. Αναφέρεται στις σφυγμομετρήσεις που δεν δίνουν πάνω από 40% των ψήφων στα άλλοτε μεγάλα κόμματα και στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος από την ενίσχυση της δύναμης των αντιμνημονιακών κομμάτων.