Ότι δεν έκανε εδώ και δύο χρόνια καλείται να το κάνει σε 3 μήνες οι διοίκηση του ΟΤΕ, αλλά δυστυχώς μαγικό ραβδάκι δεν υπάρχει και έτσι το έργο της είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Πιο συγκεκριμένα ο βασικός παρανομαστής δεν είναι άλλος από τη δραστική περιστολή των δαπανών ενώ ο δεύτερος σε συνάρτηση πάντα με τον πρώτο είναι η εξυγίανση των οικονομικών του Οργανισμού.
Μάλιστα στο «μικροσκόπιο» της ηγετικής ομάδας του βρίσκεται η μείωση των δαπανών προσωπικού, η αναχρηματοδότηση των δανείων του και η επιλογή της θυγατρικής που θα «εκποιηθεί» για να περιοριστεί ο δανεισμός.
Ωστόσο συνιστώσα των παραπάνω θα αποτελέσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών θα είναι τα καλυτέρα των τελευταίων δυο χρόνων εξαιτίας της ενίσχυσης της κερδοφορίας από την πώληση της Telekom Serbjia.
Την ίδια ώρα στους πάνω ορόφους του μεγάρου του δακτυλιδιού της Κηφισσίας η διοίκηση του Οργανισμού συνεχίζει -από την προηγούμενη εβδομάδα- με αμείωτη ένταση το νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους με στόχο να μειωθεί κατά περίπου 2.000 άτομα το προσωπικό του ΟΤΕ μέσα από νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει και διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για περαιτέρω μείωση των δαπανών προσωπικού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ καλείται παράλληλα να βρει τρόπους για να αναχρηματοδοτήσει έως το 2013 δανειακές υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που εξαναγκάζει τους μετόχους του να εξετάσουν εκ νέου το ενδεχόμενο πώλησης μίας θυγατρικής του στο εξωτερικό.
«Πονοκέφαλο» δημιουργούν στην διοίκηση του Οργανισμού και οι σχέσεις του με την ΕΕΤΤ η οποία δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» στα τιμολόγια του ΟΤΕ για το VDSL αποκλείοντας τον ουσιαστικά από μια νέα αγορά με τεράστια δυναμική και προοπτικές.
Η μεγάλη πρόκληση
Η μείωση του δανεισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον όμιλο ΟΤΕ τα επόμενα έτη, δεδομένου του συνολικού τραπεζικού δανεισμού του ομίλου που ανέρχεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα πρέπει να αποπληρωθούν:
-Tο 2012 τραπεζικά δάνεια ύψους 783 εκατ. ευρώ.
-Το 2013 δάνεια 894 εκατ. ευρώ και ομόλογα ύψους 1,24 δις. ευρώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο για την αποπληρωμή των δανείων μέσα στο 2013 θα προκύψει κενό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ για τον ΟΤΕ γεγονός που θα αναγκάσει την επιχείρηση να λάβει μέτρα προκειμένου να το καλύψει.
Και απώλειες συνδρομητών
Μέσα σε όλα έχει χάσει και πολλούς συνδρομητές οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στον ΟΤΕ . Έτσι Το σχέδιο τόνωσης των εσόδων προκειμένου να καλύψει τις απώλειες συνδρομητών άλλα και να αντεπεξέλθει στον αυξημένο δανεισμό περιλαμβάνει την πώληση του δορυφόρου Ηellas Sat και ακόμα μιας θυγατρικής στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΤΕ μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα έχει αποφασιστεί ποια θυγατρική θα πωληθεί. Η τελική επιλογή θα γίνει με γνώμονα ποια εταιρεία δεν θα έχει απόδοση στο μέλλον και όχι με βάση τα σημερινά οικονομικά αποτελέσματα κάθε επένδυσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια πρόσφατης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού, είχε χαρακτηρίσει μονόδρομο την [πώληση μιας ακόμα θυγατρικής .
Hellas Sat
Η πώληση του Hellas Sat και η έξοδο του ΟΤΕ από τις δορυφορικές δραστηριότητες αποτελεί ήδη απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ .
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια κίνηση μπορεί να εξασφαλίσει στον ΟΤΕ ροές ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η πώληση θα επιδιωχθεί να γίνει φέτος καθώς η συνεχιζόμενη «αιμορραγία» εσόδων από τη σταθερή τηλεφωνία αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του Οργανισμού.
Deutsche Telekom
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, η DT, να «καλύψει» μέρος του δανεισμού του Οργανισμού. Αν και στελέχη του ΟΤΕ και της γερμανικής εταιρείας δεν έχουν εκφράσει δημόσια άποψη επί τους θέματος, ενόψει μάλιστα και της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, ωστόσο επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού «βλέπουν» πιθανή μια τέτοια εξέλιξη.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ θα καταβάλλει αντίτιμο στην Deutsche Telekom για τη χρήση υπηρεσιών της γερμανικής εταιρείας από τον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του.
Ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στη σύναψη σχετικών συμβάσεων (σσ οι συμβάσεις είναι τριμερείς και αφορούν την ΟΤΕ ΑΕ, την Deutsche Telekom και τις θυγατρικές Cosmote, AMC, Globul, Cosmote Romania, Romtelecom) για την παροχή από τον γερμανικό όμιλο συγκεκριμένων υπηρεσιών έναντι αμοιβής (Service Arrangements).
Ήδη στον προϋπολογισμό του ΟΤΕ για το 2012 όσον αφορά τα Service Arrangements έχει προβλεφθεί κονδύλι περίπου 7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως αμοιβές προς την DT για τις υπηρεσίες που παρέχει ο γερμανικός όμιλος στον ίδιο τον Οργανισμό και τις θυγατρικές του.
Εργαζόμενοι
Όσοι εργαζόμενοι του ΟΤΕ θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2013-2015 θα μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Οργανισμού.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΤΕ στη διαδικασία θα συμμετέχουν όσοι θα μπορούσαν να «φύγουν» την διετία 2013 – 2015 ενώ εκτιμάται ότι θα αφορά περί τα 1.500 με 2.000 άτομα.
Στην πρώτη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα παρουσιάσει σε σύντομο στην ΟΜΕ – ΟΤΕ τη νέα πρότασή της για τη μείωση του προσωπικού και την παροχή κινήτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι η άμεση αποχώρηση των περίπου 200 εργαζομένων που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς και περίπου άλλων 1500 εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην κατοχύρωση δικαιωμάτων συνταξιοδότησης.
Πρόκειται για την πρώτη φάση της προσπάθειας μείωσης των εργαζομένων στον ΟΤΕ και κατά συνέπεια και τους κόστους μισθοδοσίας ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη φάση με τη μεταφορά εργαζομένων σε θυγατρική εταιρεία προκειμένου το κόστος μισθοδοσίας του Οργανισμού να μειωθεί επιπλέον.
Ειδικότερα η νέα εθελουσία έξοδος του προγραμματίζει η διοίκηση του ΟΤΕ αναμένεται να επιφέρει μείωση της τάξης του 10% στις δαπάνες μισθοδοσίας ή περίπου 150 εκατ. ευρώ στην τριετία.