Τα αποτελέσματα των εκλογών ενισχύουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι άσχημο για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου, που οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο των αντί-μνημονιακών δυνάμεων και είχαν ως αποτέλεσμα κανένα κόμμα να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, «αύξησε την πιθανότητα μιας περαιτέρω, άτακτης ελληνικής χρεοκοπίας και τελικά, της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», αναφέρει ο αναλυτής της Moody’s, Νόντας Νικολαΐδης στο εβδομαδιαίο report του οίκου.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα πολύ άσχημο credit negative για τις ελληνικές τράπεζες». Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ακόμη ότι οι ψηφοφόροι περιθωριοποίησαν τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία στήριξαν τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας.
Μετά από μία εβδομάδα αποτυχημένων προσπαθειών από τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, ο πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας θα κάνει μια τελευταία προσπάθεια σήμερα για να αναζητήσει μια συμφωνία μεταξύ διαφόρων κομμάτων, αλλά οι νέες εκλογές τον επόμενο μήνα θεωρούνται τώρα προφανώς αναπόφευκτες.
«Υπάρχει αυξημένη ρητορική τελευταίως από τους πολιτικούς στην Ελλάδα αναφορικά με μια πιθανή ακύρωση των μέτρων λιτότητας. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επαναδιατυπώσει ότι η συμφωνία διάσωσης δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου λάβει τις δόσεις από το πακέτο διάσωσης των 130 δισ. ευρώ», αναφέρει η Moody’s.
Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ένα bank run στις ελληνικές τράπεζες, πάγωμα καταθέσεων από την κυβέρνηση, ένα νέο νόμισμα που θα υποτιμήσει τις αποταμιεύσεις καθώς και μια αλλαγή της ευθύνης για τη χρηματοδότηση των τραπεζών και την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών νομισματικών οργανισμών από ευρωπαϊκούς, πλήττοντας την ικανότητα των τραπεζών να παρατείνουν την πίστωση και τη στήριξη της ανάπτυξης για μια βιώσιμη περίοδο».