Πραγματικότητα έκανε την δέσμευσή του για μείωση της ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια από 62, στην κατηγορία των ατόμων που έχουν αρχίσει νωρίς τον εργασιακό τους βίο, στην ηλικία των 18-19 ετών ο Γάλλος πρόεδρος Φρανουά Ολάντ.
Η Wall Street Journal κατέκρινε την κίνηση αυτή του Ολάντ, καθώς όπως εκτιμά επισείει την απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Έναν μόλις χρόνο νωρίτερα, η Γαλλία έχασε το τριπλό Α και πέρασε στην επικίνδυνη ζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.
Οι προτάσεις για μείωση του ορίου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αναμένεται να κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά και θα αυξηθεί στα 3 δισ. ως το 2017. Η κυβέρνηση αναμένεται να καλύψει τα έξοδα αυτά με αύξηση της φορολογίας σε εργαζόμενους και εργοδότες.
Υπενθυμίζεται ότι, ο πρώην Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης το 2010 με τις δημοσιονομικές προσπάθειες της χώρας να επωφελούνται από αυτή την στάση, όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, η οποία εξήρε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με την WSJ είναι πιθανό το μήνυμα της Κομισιόν του χρόνου να είναι πολύ διαφορετικό για την Γαλλία, κάτι που δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τόσο τον Ολάντ όσο και τον νέο υπουργό εσωτερικών υποθέσεων Bernard Cazeneuve. Άλλωστε πριν λίγες μέρες ο τελευταίος είχε δηλώσει σε εκπομπή ότι, οι συστάσεις της Κομισιόν για τα ελλείμματα και η κριτική των πολιτικών του παρελθόντος δεν αποτελούν κριτική για τα μελλοντικά μέτρα.
Σύμφωνα με την WSJ, η υψηλότερη φορολογία μπορεί να «κολακεύσει» τα νούμερα για κάποιο διάστημα, αλλά το κόστος της αύξηση του κόστους για την απασχόληση των εργαζομένων είναι επιζήμια για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη.
Εάν όμως σύμφωνα με το δημοσίευμα, η φορολογία των μισθωτών δεν φθάσει σε αστρονομικά επίπεδα, θα αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον με την πάροδο του χρόνου να ισορροπήσει ένα σύστημα στο οποίο οι συνταξιούχοι περνούν δύο δεκαετίες ζώντας με τα χρήματα των άλλων.